Extra psychologische ondersteuning voor ziekenhuismedewerkers en coronapatiënten

26 maart 2020 | 13u36 | Gepost door redactie
Steun mee de handel en de zorg
Het is in crisistijden meer dan ooit belangrijk om aandacht te besteden aan de emoties van mensen. UZ Leuven zorgt voor extra psychosociale ondersteuning van medewerkers die te maken hebben met angsten, spanningen of bezorgdheden. Het ziekenhuis zet ook een speciaal team in voor psychische opvang van patiënten op de COVID-afdelingen. Hadi Waelkens, psycholoog op de COVID19-afdeling: "Voor mensen op een geïsoleerde afdeling kan een ziekenhuisopname een bevreemdend effect hebben."
Het bericht Extra psychologische ondersteuning voor ziekenhuismedewerkers en coronapatiënten verscheen eerst op Leuven Actueel.
Hulplijn psychosociale ondersteuning voor medewerkers UZ Leuven

Psychosociale ondersteuning van artsen, verpleegkundigen en of ondersteunende medewerkers in het ziekenhuis is erg belangrijk in deze crisistijd. Daarom zet UZ Leuven met verschillende initiatieven in op het welzijn van medewerkers. Op het intranet geeft het ziekenhuis tien gouden regels om goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. Van de vraag om burgerzin te tonen en de regels goed op volgen tot het advies om in contact te blijven met elkaar en geen fake news te lezen: het is cruciaal om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en samen de crisis te kunnen bedwingen.

Medewerkers die bezorgdheden of angsten hebben, kunnen terecht bij een zopas opgerichte hulplijn voor een vertrouwelijk gesprek. Stressklachten en hoe ermee om te gaan, wat met vragen van je familie of kinderen over je werk in het ziekenhuis, hoe pak je spanningen op de werkvloer aan? Een deskundige luistert en geeft advies. Wie het nodig heeft, krijgt een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater.

Marc Verschueren, hoofd ontwikkeling opleiding UZ Leuven: “Het is nu meer dan ooit belangrijk om aandacht te besteden aan de emoties van mensen die geconfronteerd worden met uitzonderlijke situaties. Onderzoek toont aan dat je daarmee de kans op posttraumatische stress kunt verminderen. “

Psychische hulp voor patiënten

Daarnaast richtten UZ Leuven samen met UPC KU Leuven een team op voor psychologische en psychiatrische ondersteuning op de COVID-19-afdelingen. Het team staat klaar voor COVID-19-patiënten, hun familieleden en de teams die hen opvangen en werkt nauw samen met de medische afdelingen, de sociale dienst, de pastorale dienst en het palliatief supportteam.

Elke COVID-afdeling, ook de intensieve zorg, krijgt minstens een deeltijds psycholoog. In een eerste fase werken de psychologen in duo om expertise op te bouwen. Psychologen en psychiaters werken vooral met videoraadplegingen op afstand en overleggen met de arts en verpleegkundigen van de afdeling. Als het nodig is, komen ze ook aan het bed van de patiënt. Een aantal psychiatrische verpleegkundigen werken bovendien mee aan de zorg op een van de corona-afdelingen in het gebouw van volwassenen- en ouderenpsychiatrie. Zo is er tijdens elke shift ook een psychiatrisch verpleegkundige ter plaatse, naast de algemene verpleegkundigen.

Hadi Waelkens, diensthoofd psychologen UZ Leuven en psychologe op de COVID-19-afdelingen: “Het is voor zorgverleners moeilijker dan anders om met coronapatiënten in contact te komen: zij komen volledig ingepakt en zo kort mogelijk de kamer binnen. Met ons team willen we dat opvangen door het menselijke contact met patiënten te behouden. We praten zelf bij voorkeur per telefoon of videochat met de patiënten die er nood aan hebben: dat komt intiemer over dan wanneer we volledig ingepakt met een mondmasker voor hen zitten.”

“Voor mensen op een geïsoleerde afdeling kan een ziekenhuisopname een bevreemdend effect hebben. Hoe ben ik besmet geraakt? Wat is er aan de hand? Waarom krijg ik geen bezoek? Heel wat oudere patiënten zijn verward. We zoeken samen met hen ook naar mogelijkheden om contact te houden met de buitenwereld. En we laten hen weten dat ze ook op ons beroep kunnen blijven doen als ze terug naar huis gaan en achteraf met gevoelens van onbegrip of eenzaamheid te maken hebben.”

Foto: Covid-afdeling in UZ Leuven @Wim Feyaerts

Het bericht Extra psychologische ondersteuning voor ziekenhuismedewerkers en coronapatiënten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over