Nieuws uit Leuven

Expo ‘Op zoek naar Utopia’ in museum M Zelfs de ‘queen’ leende topstuk uit

Na zeven jaar voorbereiding is in M-Museum Leuven de tentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ geopend. Nog nooit werden in Leuven zoveel meesterwerken samengebracht. Zelfs Queen Elisabeth leende één van haar topstukken uit. “De voorverkoop liep als een trein”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a). Volgens schepen van Toerisme Dirk Vansina zal Leuven dankzij de expo dit jaar vlot de kaap van 500.000 overnachtingen overschrijden.

kopie-naar-hans-holbein-de-jongere_-portret-van-thomas-more_-na-1527-londen_-national-portrait-galleryDe toptentoonstelling ‘Op zoek naar Utopia’ heeft de deuren geopend voor het grote publiek in M Leuven. De stad viert immers het 500-jarig jubileum van Utopia, het meest iconische werk van de Engelse humanist en staatsman Thomas More datin 1516 in de universiteitsstad gedrukt. Die verjaardag is aanleiding voor een stadsfestival met als vlaggenschip een bijzondere tentoonstelling in M-Museum Leuven. Op zoek naar Utopia is niet alleen de grootste tentoonstelling van 2016, ze toont ook 80 topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld die nooit eerder tentoon werden gesteld in Leuven. Veel topstukken zijn zelfs voor het eerst te zien in Vlaanderen.

“Het is een unieke selectie van schilderijen, wandtapijten, sculpturen, tekeningen, wetenschappelijke instrumenten en miniaturen”, zegt curator Jan Van Der Stock. “De topwerken vertellen het verhaal van de mens die vijfhonderd jaar geleden koortsachtig op zoek ging naar Utopia, naar een betere wereld. Een fascinerend topstuk is bijvoorbeeld het ‘Portret van een humanist’ van Quinten Metsys uit het Städel Museum in Frankfurt. Uit de persoonlijke collectie van koningin Elisabeth II komt dan weer het wereldberoemde ‘Portret van Erasmus’, eveneens door Metsys. Het sublieme Portret van een jonge prinses van Jan Gossaert uit de National Gallery in Londen krijgt een centrale plaats en is tevens het campagnebeeld van de tentoonstelling. Ook de drie Besloten Hofjes uit Mechelen verdienen speciale aandacht. Ze werden naar aanleiding van de tentoonstelling door acht specialisten gedurende een drie jaar durende campagne geconserveerd. De bezoekers van ‘Op zoek naar Utopia’ zijn de eersten die ze in hun herwonnen volle glorie te zien krijgen. Uiteraard is ook Utopia, of ook het gouden boekje, te zien in M.”

770.000 euro

utopia026Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen ruim 770.000 euro in de tentoonstelling. Minister Weyts: “De Vlaamse Meesters zijn tijdloze iconen die een heel breed publiek aanspreken. Deze tentoonstelling moet vele bezoekers naar Leuven lokken waarvan ook een significant aandeel uit het buitenland. Al die museumgasten zijn ook bezoekers van de Leuvense horeca, klanten van de Leuvense handelszaken en dus gulle sponsors van de lokale economie.” Schepen van Toerisme Dirk Vansina is het daar mee eens. “We mikken dankzij de expo rond Utopia op 500.000 overnachtingen dit jaar”, klinkt het. Ook collega-schepen Denise Vandevoort (sp.a) is ervan overtuigd dat de expo het toerisme in Leuven een boost zal geven. “De voorverkoop liep alvast als een trein. De interesse is enorm groot, in binnen- en buitenland. Zo waren er nog voor de officiële opening al 50 buitenlandse journalisten naar Leuven afgezakt voor de tentoonstelling in M.”

In het kader van het stadsfestival 500 jaar Utopia is er in de stad ook het hedendaagse kunstenparcours Tracing the Future (30.09.2016 – 20.11.2016). De tentoonstelling Yto Barrada in M maakt hier deel van uit (30.09.2016 – 17.01.2017). Parallel met Op zoek naar Utopia opent in M de architectuurtentoonstelling EUtopia – Mogelijkheid van een eiland (20.10.2016 – 17.01.2017). Op een boogscheut van M – Museum Leuven opent gelijktijdig in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling Utopia & More. Thomas More, de Nederlanden en de Utopische traditie (20.10.2016 – 17.01.2017).

Foto’s: Museum M

Meer info: www.utopialeuven.be en www.mleuven.be

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens