Evolutie diefstallen uit en aan voertuigen

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

In 2018 werden in Leuven 201 feiten van diefstal uit en aan voertuigen geregistreerd. Dat is één feit minder dan in 2017. Dit cijfer is het laagste aantal sinds 2005.

“Van 2005 tot en met 2014 registreerden we telkens hoge jaarcijfers met uitzondering van het jaar 2010. In 2015 volgde een plotse daling met vervolgens een stabilisatie op dit eerder lage niveau. Gemiddeld registreerden we in 2018 17 feiten per maand. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar noteerden we telkens 8 aangiftes, om vervolgens tijdens de maanden april tot augustus te stijgen naar 19 feiten. In de maanden september (26 aangiftes omwille van een reeks van 2 en 7 feiten in een Mercedes-garage waarbij vooral velgen en banden werden gestolen), oktober (28 aangiftes ingevolge enkele kleinere reeksjes van 3 of 4 voertuigen) en november (24 feiten waaronder de diefstal van enkele airbags uit BMW’s) lagen de aangiftes merkelijk hoger dan het maandgemiddelde.”

“Als we de diefstallen opsplitsen naar merk van voertuig, stellen we vast dat Mercedessen het vaakst werden bezocht, namelijk 26 keer. Verder werden de merken BMW (14 keer), Volkswagen (14 keer), Ford (12 keer) en Citroën (10 keer) vaak uitgekozen door dieven.”

Wat werd gestolen?

* voertuigdocumenten, identiteitskaarten, rijbewijzen, …: 85

* geldwaarden: 56

* lederwaren/imitatie zoals geldbeugels, rugzakken, handtassen en boekentassen: 41

* computer en toebehoren waaronder 17 laptops en 13 draagbare gps-toestellen: 39

* nummerplaten: 33

* onderdeel vervoermiddel zoals ingebouwde gps, velgen en banden, airbags en spiegels: 32

* gereedschap/werktuigen: 29

Nog even dit…

Als autokrakers een nacht toe slaan, kan dat het cijfer eensklaps flink de hoogte injagen. Tijdens de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 maart 2019 werd op vier verschillende plaatsen in minstens 12 auto’s ingebroken. Inbrekers sloegen toe in de Maria Theresiastraat en de Koning Leopold-I-straat in het centrum van de stad. Daar werd telkens van drie auto’s het achterste raampje aan de passagierszijde stuk geslagen. Slechts uit twee auto’s werd effectief iets gestolen waaronder een gsm. Ook in de Decouxlaan en het Roeselbergdal in Wilsele waren autodieven actief. In de Decouxlaan werd ingebroken in drie wagens waarvan telkens de achterste passagiersruit was stukgeslagen. De buit bestond o.m. uit cash geld, een tankkaart en een koptelefoon. In het Roeselbergdal werden drie verdachte minderjarigen opgepakt door de politie, nadat een bewoner van uit zijn raam zag hoe dit trio met behulp van een zaklamp binnen keek in de geparkeerde auto’s en voelde of de portieren vast waren. Minstens één auto werd doorzocht. De getuige belde de politie die de verdachten, die geen identiteitsdocumenten bij zich hadden en uit Nederland waren afgezakt naar Leuven, kon oppakken. Ze werden overgebracht naar het commissariaat voor verder onderzoek. Het parket en de Dienst Vreemdelingenzaken werden van de feiten in kennis gesteld.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans