Einde werken Werchtersesteenweg in zicht

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Met de aanleg van de laatste asfaltlaag op maandag 9 april is het einde van de werken aan de Werchtersesteenweg in Haacht in zicht en wordt de weg definitief opengesteld voor het verkeer. Daarmee is ook de tweede werf op de gewestweg afgerond. Het afgelopen anderhalf jaar legde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) drie kilometer veilige fietspaden aan in Haacht en Werchter.

In Haacht werd de steenweg ook over de hele breedte heringericht en werd een gescheiden rioleringsstelsel met aparte afvoer voor regen- en afvalwater aangelegd. Alles samen investeerde de Vlaamse overheid 1,4 miljoen, Aquafin 1,3 miljoen en de gemeentebesturen van Haacht en Rotselaar respectievelijk 900.000 en 500.000 euro in de herinrichting van de N21.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: “Vlaanderen heeft 1,4 miljoen euro geïnvesteerd om de N21 een pak veiliger te maken. De fiets heeft nu een veilige plaats naast de auto, zodat de mensen verleid worden om te kiezen voor die fiets, ook om naar het werk of naar school te gaan. We hebben bovendien over een afstand van twee kilometer zogenaamde wildspiegels geplaatst. Dat zijn spiegels die reeën en andere overstekende dieren rechtsomkeer laten maken, zodat aanrijdingen voorkomen worden”.

Meer veiligheid voor de zachte weggebruiker

De vernieuwing van de N21 maakt deel uit van het fietsinvesteringsplan van minister Weyts. In feite gaat het om twee projecten. In Rotselaar legde AWV gescheiden fietspaden aan en kreeg de rijweg een onderhoud. In Haacht liggen er nu ook veilige fietspaden, maar daar kreeg de weg over de hele breedte ook een make-over.

Laatste asfaltwerken op 9 april

Door de weersomstandigheden van de afgelopen weken liepen de laatste asfalteringswerken wat vertraging op, maar maandag 9 april is het zover. Dan plaatst de aannemer de laatste asfaltlaag van het wegdek. Daarna wordt de weg definitief opnieuw opengesteld voor het verkeer (sinds 23 maart was de rijweg al opnieuw opengesteld, maar het verkeer moest nog over de asfalt onderlaag rijden).

Rotselaar en Haacht bedanken inwoners samen voor geduld

Aanvankelijk was de officiële opening gepland voor 23 maart, maar door het slechte weer moesten de laatste asfalteringswerken even uitgesteld worden. De drink voor de omwonenden ging wel door. Burgemeester Steven Swiggers van Haacht: “Dit is een hele opluchting voor de omwonenden van de Werchtersesteenweg, maar ook voor de bewoners van Scharent en de andere omleidingswegen, waar tijdens de werken veel meer verkeer over reed dan normaal. Zij kunnen nu eindelijk opnieuw van de rust genieten. Dat onze inwoners nu aangesloten zijn op de gasleiding en dat het afvalwater nu gescheiden is van het regenwater is uiteraard ook positief.” Burgemeester Dirk Claes van Rotselaar sluit zich daarbij aan: “Gelukkig is er tijdens de werken toch gewoon autoverkeer mogelijk gebleven tussen Haacht en Werchter. Er was wel wat sluipverkeer, maar indien we de baan meer dan 18 maanden hadden moeten onderbreken, zou dit 18 keer erger geweest zijn!”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans