Eerste klok Leuvense Vredesbeiaard gegoten

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op woensdag 14 maart 2018 bezocht een delegatie van schenkers en prominenten uit Leuven en Neuss (waaronder burgemeesters Louis Tobback en Reiner Breuer) de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten. De stad Leuven organiseerde dit bezoek uit erkentelijkheid voor de vele partners en schenkers die het mogelijk maakten dat het nieuwe vredesinstrument tegen 11 november 2018 ook effectief zal gerealiseerd worden.

“Het was een mooi en bijzonder moment. Niet alleen omdat het een unieke gelegenheid was om de gieting van een klok live mee te maken. Het gieten van deze eerste Leuvense klok was ook een symbolisch moment binnen het wordingsproces van de Leuvense Vredesbeiaard. Bovendien konden de aanwezige schenkers ook de vormen en opschriften van hun eigen klok in de gieterij vinden,” aldus schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

Een tweede en derde publieke gieting zijn gepland op 23 en 29 maart. Ook dan zullen groepen schenkers meegaan om het gietproces van dichtbij te beleven.

De Vredesbeiaard met zijn 40 klokken wordt een unieke replica van de 18de-eeuwse abdijbeiaard van Park. Het vredesinstrument zal worden ingehuldigd op 11 november 2018 tijdens de herdenking van 100 jaar wapenstilstand.

Foto: Andreas Dill

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans