Eerste deel fietsspiraal arriveert op 14 mei

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De fietsspiraal aan het Martelarenplein, die Kessel-Lo met de binnenstad zal verbinden, nadert de voltooiing. Na een constructiefout bij een Poolse onderaannemer, moest een deel van de spiraal opnieuw gemaakt worden. “Dat is nu gebeurd”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Het eerste stuk van de spiraal komt in de nacht van 13 op 14 mei aan in Leuven.”

De fietsspiraal is een enorme metalen constructie die tussen het KBC-kantoor en het seinhuis van de NMBS geplaatst wordt. De spiraal wordt in verschillende stukken gebouwd. Daar maakte de Poolse onderaannemer enkele maanden geleden een fout: twee delen van de spiraal pasten niet in elkaar en moesten opnieuw gemaakt worden. “En dat is nu wel correct gebeurd. De hele constructie is net gepoederlakt. Het onderstuk van de spiraal arriveert op 14 mei in Leuven, iets sneller dan verwacht. Het transport, dat één van de grootste bijzondere transporten is dat Leuven ooit is binnengereden, zal ’s nachts gebeuren, omdat het verkeer anders te veel gehinderd wordt”, zegt Robbeets.

Eens ter plaatse worden de onderdelen meteen gemonteerd. Op 30 mei volgt dan het tweede stuk, het bovenste deel van de spiraal. Daarna kan de aannemer beginnen met de afwerking: leuningen monteren, anti-sliplagen aanbrengen, de aanhechting aan het seinhuis… Tegen september is de fietsspiraal klaar voor gebruik.

“Deze verbinding tussen Kessel-Lo en Leuven is één van de actiepunten uit ons fietsplan, waarmee we van Leuven dé fietsstad van België willen maken”, zegt Robbeets. De spiraal verbindt de al bestaande fiets- en voetgangersbrug over de sporen met het Martelarenplein en de esplanade. Naast de ‘befietsbare’ spiraal zal er ook een grote, brede trap voor voetgangers zijn.

Op maandag 14 mei rond 8 uur wordt het eerste deel van de fietsspiraal met een grote kraan op de juiste plek gehesen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans