Een kwestie van voortschrijdend inzicht

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

“De Leuvense handel stelt het vrij goed, dank u.” Die opmerkelijk positieve boodschap stuurde Marc Van de Velde van Liefst Leuven de wereld in na de recente golf van sluitingen. Een dringende reanimatie is dus niet aan de orde. Het nieuwe stadsbestuur verwelkomt het positivisme van Liefst Leuven uiteraard met een driedubbel applaus.

De Franse schrijver Armand Salacrou wist het al in de vorige eeuw: “Twee dingen zijn simpel: over het verleden praten en de toekomst voorspellen. Van dag tot dag een helder inzicht hebben is een andere zaak.” Het toeval – of net niet – wil dat Marc Van de Velde van Liefst Leuven zopas zo’n helder inzicht beleefde. In een opmerkelijk positieve boodschap liet de voorzitter van Liefst Leuven weten dat de geruchten over de dood van de Leuvense handel en horeca sterk overdreven zijn. “Ja, er zijn de laatste tijd enkele zaken gesloten en niet van de minste. Maar ook handelaars hebben recht op pensioen en ze vinden niet altijd een overnemer. Anderen hebben gewoon zin om wat anders te doen of zijn spijtig genoeg overleden. Ik weet ook wel dat er binnenkort verkiezingen zijn en sommigen zich wat sterker willen profileren maar er mag ook niet overdreven worden.”

Van de Velde heeft een punt: overdrijven is nooit goed. Wat profileren betreft: het was diezelfde Van de Velde die in januari nog liet optekenen dat de kleinhandel het hard te verduren heeft en dat Leuven zich geen ‘retail apocalypse’ kan veroorloven. Het was ook diezelfde Van de Velde die het in januari had over de ‘fietspadhel’ en een Bondgenotenlaan die haar grandeur is verloren, onder meer door de bergen fietsen die de straat ontsieren. En als toetje: het circulatieplan mocht geen wet van Meden en Perzen zijn… Kortom, er was veel werk aan de winkel, maar nu laat Marc Van de Velde duidelijk een ander geluid horen. Zelfs het verguisde circulatieplan kan op enige clementie rekenen. “Wat bereikbaarheid betreft, is er weinig tot niets veranderd. Alle parkings zijn nog altijd even bereikbaar. Je moet enkel een beetje omrijden. En duur is parkeren in vergelijking met andere steden ook al niet.” Vier maanden geleden klonk het ongeveer zo: “Het circulatieplan is er en we proberen ermee te leven.”

Vreemde bochten? Lang niet zo vreemd als je weet dat Liefst Leuven en het nieuwe stadsbestuur druk in overleg zijn achter de schermen. Of ook: hernieuwd beraad geeft meer inzicht, zoals Cicero liet optekenen. Bovendien bestaan er 2 soorten dwazen: zij die niet van mening kunnen veranderen en zij die het niet willen. We noteren bij deze in drukletters dat de Leuvense handel gezond en wel is volgens Liefst Leuven. Driedubbel applaus vanwege het stadsbestuur. Blijft de vraag of er ook driedubbele maatregelen ten voordele van de handel zullen volgen. Sta me toe nog even te twijfelen… Of zoals Confucius het verwoordde: “Twijfel is de waakhond van het inzicht.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans