Een gratis prentenboek voor 285 Leuvense kinderen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. De actie ‘Geef een prentenboek cadeau’, wil daar verandering in brengen.

De missie van ‘Geef een prentenboek cadeau’ is om kinderen, zeker kinderen die thuis niet tussen de boeken opgroeien, elk jaar een kinderboekklassieker cadeau te geven voor 2 euro. Meer dan 1.000 boekhandels in Nederland en Vlaanderen boden de voorbije maanden een speciale editie van het populaire kinderboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ aan voor slechts 2 euro.

De Leuvense boekhandel ‘De Kleine Johannes’ ging, voor het tweede jaar op rij, nog een stapje verder. Met een onverhoopt resultaat: bijna dubbel zoveel Leuvense kinderen – maar liefst 285 in totaal – krijgen een prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met organisaties aangesloten bij netwerk-vzw Huis van het Kind Leuven.

Een inspirerend voorbeeld over de grenzen heen
Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Wij gingen ervanuit dat zelfs twee euro voor een kwetsbaar gezin een drempel is om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom stelden we vorig jaar voor dat iedereen die het boek voor zichzelf in De Kleine Johannes kocht, ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. We deden beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven: zij duidden een drietal van haar partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven. Door die samenwerking werd de actie een groot succes en konden we 150 exemplaren van ‘De Gruffalo’ schenken aan Buurtwerk ’t Lampeke, Kinderwerking de Kettekeet en kinderopvang Wigwam, die schitterende dingen deden met de boeken”.

Die aanpak werkte inspirerend en de Nederlandse organisatoren adviseerden dit jaar aan de deelnemende boekhandels om het voorbeeld van De Kleine Johannes te volgen. Ze pasten hun slogan aan en legden het accent op het schenken.

Solidariteit tussen Leuvense gezinnen: 285 geschonken boeken
Na het succes van vorig jaar, mikte de Leuvense boekhandel dit keer op een schenking van 200 exemplaren van het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’. Het eindresultaat overtrof alle verwachtingen, met maar liefst 285 geschonken boeken (270 exemplaren van “Raad eens hoeveel ik van je hou” en 15 exemplaren van het boek “Ronja, de roversdochter”). Het Huis van het Kind duidde daarom extra organisaties aan die het boek verdelen over de kinderen uit kwetsbare gezinnen: gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking en kinderopvang), Koala (gezinswerking Casablanca), kinderwerkingen Kettekeet, Ketteland en Kettebende (stad Leuven), kinderwerking Casablanca (Riso Vlaams-Brabant) en Domo vzw (gezinswerking aan huis).

Voor Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken, is de hartverwarmende boekenactie een mooi voorbeeld van hoe ook commerciële organisaties in Leuven een steentje kunnen bijdragen aan de bestrijding van kinderarmoede in eigen stad: “Voorlezen en lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zeker van kinderen die in armoede of kansarmoede opgroeien. Het stimuleert je taalvaardigheid en geeft je nieuwe taal om jezelf uit te drukken, stimuleert je fantasie en helpt empathie bouwen via allerlei personages. Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kinderen sterker en geeft kinderen meer zelfvertrouwen. Ik kan de succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind dan ook alleen maar toejuichen. Leuven werd in 2016 bekroond als ‘Kindvriendelijke stad’ omdat we een beleid voeren dat maakt dat kinderen en jongeren zich thuis voelen in hun stad en alle kansen krijgen om zichzelf te ontplooien. De samenwerking met de boekhandel om boeken toegankelijk te maken voor alle kinderen, is één van de vele manieren waarop de stad die titel waarmaakt.”

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer