Duizenden veldritfans aanwezig op zevende editie Leuvense Soudalcross

Nieuweling Dante Coremans uit Messelbroek, Jarno Bellens uit Heist-op-den-Berg en Loes Sels uit Zoersel kroonde zich tot winnaars in de zevende editie van de Soudalcross in Leuven. Coremans en Sels kwam relatief snel alleen te zitten vooraan, Bellens daarentegen maakte halfweg het verschil op de balken en reed zo weg van een duo van Callant-Doltcini. Bij de profs was de zege, enigszins zoals verwacht, voor de Nederlander Corne Van Kessel.

Dante won vorig seizoen als eerstejaars al in Leuven. Hij startte uitstekend en kon al in de openingsronde afstand nemen van de rest. Provinciaal kampioen en eerstejaars Lukas Vanderlinden uit Neerijse kwam in aanrijding tijdens de start en liep een breukje in de voorvork op, waardoor hij moest wisselen en finaal in de buurt van top dertig belandde. Achter Coremans volgde ploegmaat bij Callant-Doltcini en het duo Harteel-Bleyenberg. Van Campenhout maakte de top vijf vol. Senne Dejonghe uit Wilsele volgde toen als dertiende, maar kreeg een kleine terugval en werd 20ste. Uiteindelijk was Coremans heer en meester en kon hij in de laatste ronde al genieten van zijn twaalfde seizoenszege. “Dit deed een week voor het Belgisch kampioenschap uiteraard deugd. Het was hier snel beslist, maar dat betekent niet dat ik vrijuit naar winst kon fietsen. Ik mocht geen foutjes maken op deze snelle omloop, wat gelukkig niet gebeurde,” aldus de praatgrage Dante die won voor Baers, Harteel, Bleyenberg en Van Campenhout.

Bij de junioren namen Bellens, Meeussen en Kuypers snel een kloof. In de derde ronde sprong Bellens sneller over de balkjes en bouwde hij een voorsprong van acht seconden goed uit vanaf het wasbord. Meeussen kreeg met kettingproblemen af te rekenen, waardoor de achtervolging op Bellens minder georganiseerd verliep. Len Dejonghe uit Wilsele kreeg in de openingsronde af te rekenen met een lekke band en reed iets voor halfweg in de buurt van top vijf. Finaal werd de provinciaal kampioen van de Koninklijke Stoempersclub Leuven, in een race waarin hij rugproblemen had, achtste.

Sels nam de kopstart bij de vrouwen en gaf de leiding amper af. Thuisrenster Sara Michielsens startte in haar tweede cross ooit achteraan, waardoor ze door het getreuzel van enkele voorliggers snel terrein verloor. Uiteindelijk werd ze een 25ste. De Amerikaanse Christine Vardaros uit Bertem kende een moeizame start en stapte onderweg af. Dat hield Sels niet tegen om te zegevieren, voor de Nederlandse Thalita De Jong die goed opschoof in de race en haar landgenote Del Carmen Alvarado klopte in de spurt om de tweede stek. Ervaren krijgster Van Loy strandde op slechts vijf tellen van het podium.

Bij de profs was de beginfase voor Frans kampioen Clément Venturini. Hij trok er snel op uit met Van Kessel en Kevin Pauwels. Deze laatste moest na een val vooraan afhaken. Rond de helft van de wedstrijd voelde de Nederlander zich de sterkste en ging hij aan net toen Venturini struikelde aan de balkjes. Voor Van Kessel was het zijn tweede zege na Hasselt. Venturini gaf niet af en kwam amper tien seconden later over de streep als tweede, voor Michael Vanthourenhout die het podium vervolmaakte. De grote namen zaten vooral in Spanje op stage om hun Belgisch kampioenschap van volgend weekend in Koksijde voor te bereiden. Tussen de doorwinterde profs finishte Bertemse belofte Lander Loockx als 18de.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer