Drukke overgang van oud naar nieuw

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Traditioneel werd het een drukke oudejaarsnacht voor de Leuvense politie met duizenden feestvierders die het nieuwe jaar in Leuven wilden inzetten, maar grote incidenten bleven uit. Het ging vooral om meldingen van onwettig vuurwerk en wat problemen met dronken personen. Ook kon een knuffeldief op heterdaad betrapt worden. Vier agenten raakten licht gewond door een dronken onruststoker die weigerde zich te laten controleren.

Voor middernacht kwamen er tal van meldingen binnen over onwettig vuurwerkgebruik. De eerste al om 18.45 uur vanuit de Paul Delvauxwijk in Leuven. Na een uitgebreide patrouille werd er geen vuurwerk gevonden. Er kwamen ook nog meldingen uit de Platte Lostraat, de Ridderstraat, de Albrechts Rodenbachstraat en het Vredeplein, de Leopold Decouxlaan, de Eeuwfeeststraat, de Aarschotsesteenweg, de Naamsesteenweg, de Hertogstraat en de Weggevoerdenstraat. Geen enkele keer werd er effectief vuurwerk gevonden. Ook na middernacht bleven de meldingen inzake vuurwerkgebruik toestromen: er kwamen meer dan 15 meldingen van op verschillende plaatsen in Leuven en de deelgemeentes. Omwille van de reikwijdte van het lawaai was het zeer moeilijk om overtreders te betrappen.

Even voor 23 uur kregen twee jongeren een discussie met een van de stewards aan de controleposten van de Countdown, dit op het kruispunt van de Lavorenberg met de Parijsstraat. Het slachtoffer, een 57-jarige man uit Leuven, weigerde de twee de toegang omdat ze glazen bierflesjes bij zich hadden, wat verboden was. Hierop kreeg hij een glazen flesje bier tegen zijn hoofd gesmeten door een van de jongeren. Hij raakte licht gewond en werd ter plaatse verzorgd in de Rode Kruis tent.

Een aantal feestvierders moest de nacht doorbrengen in de cel of in het ziekenhuis omdat ze openbaar dronken waren. Om 23.15 uur werd beslist om een 34-jarige Duitser op te sluiten in de cel wegens openbare dronkenschap nadat hij in de Parijsstraat een verkeersbord omduwde, ruzie zocht met enkele stewards en weigerde zijn hond aan de leiband te houden. Zijn hond werd tijdelijk ondergebracht in een bench in het commissariaat. Om 1.30 uur werd een 36-jarige man uit Vilvoorde onderschept in de Kortestraat in Leuven. Hij had even ervoor twee jonge vrouwen lastig gevallen en betast. Een van de slachtoffers belde hierop de politie, die de verdachte kon vatten. Hij was echter zo dronken dat hij opgesloten moest worden. Naast openbare dronkenschap werd er ook een proces-verbaal voor aanranding opgesteld. Om 3.30 uur zag een ploeg hoe een man zich in de Bondgenotenlaan in Leuven recht hield aan een lantaarnpaal. Veel meer dan “I drank too much” kwam er niet meer uit. De man, een 41-jarige Pool, mocht zijn roes uitslapen in de cel. Een 36-jarige vrouw uit Leuven viel even voor 4 uur neer in een café op de Oude Markt omdat ze zo dronken was. Ze had een hoofdwonde, maar ze weigerde echter elke medewerking en werd naar de Rode Kruispost gedragen. Ze bleef hierbij roepen en tieren en tegenwerken. De aanwezige arts besliste dat de dame moest overgebracht worden naar UZ Gasthuisberg. Omstreeks 5.30 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij in café Karement op de Oude Markt. Vier politieagenten wilden hierop de onruststoker controleren, maar deze weigerde alle medewerking en gebruikte onmiddellijk verbaal en fysiek geweld tegen de politie. Alle vier de agenten raakten hierbij licht gewond. Uiteindelijk moest een van de agenten pepperspray gebruiken om de verdachte onder controle te krijgen. De verdachte, een 19-jarige uit Kessel-Lo, was duidelijk onder invloed en moest

Even na 1 uur werd een 35-jarige Leuvenaar slachtoffer van een knuffeldief in café Louvain Louvain op de Oude Markt. De man kreeg een knuffel van een verdachte die hiermee de portefeuille uit zijn broekzak stal en deze doorgaf aan de tweede verdachte. Deze gaf de portefeuille op zijn beurt door aan een derde. De tweede en de derde verdachte verlieten hierop het café. De eerste verdachte wilde ook vertrekken, maar het slachtoffer die intussen door had dat hij bestolen werd, ging hem achterna. In de Parijsstraat kwam hij politie tegen die de verdachte onmiddellijk kon onderscheppen. De verdachte, een 31-jarige Marokkaan die illegaal in ons land verblijft, werd overgebracht naar het commissariaat voor verhoor. Zowel de parketmagistraat als de dienst vreemdelingenzaken werden verwittigd.

Even na 2 uur werd een wagen aan de kant gezet in de Achturenstraat in Kessel-Lo, vanwege onaangepast rijgedrag. De 35-jarige bestuurder uit Oud-Heverlee legde een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingehouden.

Even na 2 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij in café Maximo in de Naamsestraat in Leuven. Tijdens deze schermutseling kreeg een 16-jarig meisje uit Wijgmaal een glazen flesje in haar gezicht, met lichte verwondingen tot gevolg. Ze kon echter niet zeggen wie dit gedaan had. De hulpverleners van het Rode Kruis kwamen ter plaatse. Er werd proces-verbaal opgesteld.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans