Doopsuikerwinkel Optima sluit deuren na 72 jaar

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven mag dan wel graag het “hoera”-verhaal verkondigen, toch blijft het verhalen regenen over handelszaken die noodgedwongen de deuren sluiten. Vandaag is het de beurt aan Optima, de doopsuikerzaak die na 72 jaar de deuren in de Parijsstraat sluit. De stenen winkel althans, want het Optima-verhaal gaat verder via de webshop. De doopsuikerzaak was al sinds 1948 een vaste waarde voor Leuven en omstreken. Maar door de wijzigingen in de verkeerssituatie was de zaak moeilijk bereikbaar geworden voor de klanten.

“Mijn grootouders startten de zaak in 1948. Enkele jaren later namen mijn ouders de zaak over”, zegt Ann Nihoul. “In 1985 nam ik, als derde generatie, de zaak over van mijn ouders. Het assortiment werd uitgebreid met drukwerk van geboortekaarten en huwelijkskaarten. Klanten kunnen hierdoor nu een ‘totaalconcept’ van doopsuiker met bijpassend geboortekaartje bij ons bestellen.”

“Door de invoering van het circulatieplan is de winkel echter moeilijk bereikbaar geworden voor mijn klanten. Ik merk vooral een daling van het cliënteel dat verderaf woont. Zij doen niet meer de moeite om naar Leuven te komen. Klanten die toch naar de winkel komen klagen over de slechte bereikbaarheid. Bestellingen afhalen is ook niet evident als je niet vlakbij kan parkeren. Het zijn vaak enkele dozen met een totaalgewicht van 10 tot 20 kg. Daarmee loop je liever niet ver.”

“Daarom heb ik, met pijn in het hart, besloten om de winkel te sluiten en mij volledig toe te leggen op de webshop. Deze zal de komende maanden uitgebreid worden met tal van nieuwe en exclusieve artikelen.”

Tot 31 mei is er nog stockverkoop van alles wat niet in de webshop komt. Zoals eetbare taartversiering, taartdozen, kaarsen, servetten, verschillende doopsuikerverpakkingen en doopsuikerpresentaties. Vanaf 1 juni kunnen klanten terecht op www.optimadoopsuiker.shop.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans