Don Bosco steunt Week tegen Pesten

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

‘STIP IT! Samen Tegen Iemand Pesten!’ is een initiatief van Ketnet waar Jeugddienst Don Bosco volledig achterstaat. “Ook wij doen mee aan de Week tegen Pesten en willen scholen helpen om hun antipestbeleid kracht bij te zetten.”

Pesten tegengaan is een uitdaging voor elke school. De ‘Move tegen pesten’ creëert bewustwording en zorgt ervoor dat heel wat acties op poten worden gezet. Speelplaatsanimatie is een project dat preventief tegen pestgedrag werkt.

Speelplaatsanimatie tovert een gewone speelplaats om tot een speelse ontmoetingsplaats. Jongeren krijgen de kans om elkaar tegen te komen in een leuke en veilige omgeving. Bovendien worden ze uitgedaagd om hun speeltijd op een creatieve en zinvolle manier in te vullen, waardoor probleemgedrag veel minder de kans krijgt om de kop op te steken.

Oudere leerlingen nemen bij speelplaatsanimatie de rol van animator op zich. Zij bedenken leuke activiteiten voor leerlingen van de eerste graad. De animatoren zetten op deze manier hun eerste stappen in het jeugdwerk en leren omgaan met verantwoordelijkheid. Bovendien krijgen ze de kans om de voldoening te ervaren die vrijwilligerswerk met zich meebrengt. De spelende leerlingen krijgen dan weer de kans om anderen te ontmoeten op een leuke en speelse manier. Ze leren niet alleen elkaar beter kennen, maar ook de oudere leerlingen. Participatie, verbondenheid en pestpreventie staan hier dus centraal!

“Jongeren krijgen de kans om plezier te maken en om nieuwe vrienden te maken. Ze hebben geen tijd om te pesten of te spijbelen. Gebeurt er toch iets, dan kan je daar als animator snel bij ingrijpen”, zegt Jelger, speelplaatsanimator van Don Bosco.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans