DNS Belgium speelt voortrekkersrol in digitale toegankelijkheid

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Op donderdag 16 mei is het Global Accessibility Awareness Day. Die dag wordt er extra aandacht gevestigd op de toegankelijkheid van het internet en op digitale inclusie. Vanuit haar missie hecht ook Vzw DNS Belgium, verantwoordelijk voor de registratie van alle .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen, veel belang aan de toegankelijkheid van het internet. Met haar nieuwe website, die het AnySurfer-label heeft gekregen, wil ze alvast het goede voorbeeld geven.

AnySurfer, een nationaal project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw, is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Websites met het AnySurfer-label zijn voor iedereen bruikbaar, dus ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen en mensen met een auditieve of motorische handicap. Maar het gaat verder dan dat.

Mensen die ‘beperkt’ zijn om een website te bezoeken, zijn niet alleen blinden of doven. Er zijn ook een hele hoop mensen die tijdelijk of contextueel beperkt zijn, denk bijvoorbeeld aan iemand met een gebroken arm die zijn muis niet kan bedienen, een barman die in een gehorige omgeving werkt, anderstaligen… Ook met hen hield DNS Belgium rekening bij het bouwen van haar nieuwe website.

Digitale kloof verkleinen

“Voor een aantal mensen is toegankelijkheid een must, maar eigenlijk is het nuttig voor iedereen”, zegt Philip Du Bois, algemeen directeur van DNS Belgium. “Door dnsbelgium.be toegankelijk te maken voor iedereen, willen wij de digitale kloof helpen verkleinen en andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen. Iedere organisatie of onderneming heeft baat bij een toegankelijke website: op een commerciële site doen meer bezoekers een aankoop als ze niet met obstakels geconfronteerd worden.”

Wie zelf aan de slag wil en zijn website toegankelijker wil maken, vindt een handige checklist voor toegankelijkheid op de website van AnySurfer: www.anysurfer.be. De mensen van AnySurfer staan trouwens altijd klaar met advies en concrete hulp. DNS Belgium heeft tijdens het hele proces heel vlot met hen samengewerkt. Ook nu de website het AnySurfer-label heeft gekregen, kan DNS Belgium nog steeds bij hen terecht met vragen.

Duurzaamhseidsbeleid met 4 pijler

DNS Belgium heeft al die inspanningen geleverd omdat een toegankelijke website kadert binnen haar
duurzaamheidsbeleid. Dat duurzaamheidsbeleid steunt op vier pijlers: inspirerende werkplek, leider in security, digitaal bewustzijn en duurzaam ketenbeheer. Digitaal bewustzijn houdt onder andere in dat ze het bewustzijn omtrent gebruik en misbruik van het internet wil verhogen, en kinderen, ouderen, digibeten en KMO’s ‘internet wise’ wil maken met programma’s op maat.

Over DNS Belgium

DNS Belgium is een vzw die werd opgericht in februari 1999 door ISPA België, Agoria en BELTUG. Onze missie bestaat in het registreren van .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen, het toegankelijker maken van het internet en het aanmoedigen van het gebruik ervan via domeinnamen. We doen dat op een duurzame manier. Meer informatie over DNS Belgium vind je op www.dnsbelgium.be.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters