DNS Belgium ontvangt VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

26 juni 2020 | 13u57 | Gepost door redactie
DNS Belgium ontvangt VOKA Charter Duurzaam Ondernemen
Op 24 juni ontving DNS Belgium van het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA) voor het derde jaar op rij het Charter Duurzaam Ondernemen. Dat kreeg het voor de vele acties die het onderneemt op vlak van duurzaamheid. Door de coronamaatregelen werd het een bijzondere charteruitreiking. Niet op de festivalweide van Werchter, zoals de voorbije jaren, maar via videoconferentie. Een digitale charteruitreiking is DNS Belgium natuurlijk wel op het lijf geschreven.
Het bericht DNS Belgium ontvangt VOKA Charter Duurzaam Ondernemen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Om in aanmerking te komen voor het charter diende DNS Belgium maar liefst 17 acties in bij VOKA. We lichten er enkele uit.

Digitale kloof dichten 

DNS Belgium en Close the Gap, de vzw die vooral in ontwikkelingslanden de digitale kloof wil dichten, sloegen de handen in elkaar om de vzw DigitalForYouth.be op te richten. De bedoeling van de nieuwe vzw is in eigen land projecten te steunen die jongeren digitale vaardigheden bijbrengen. Dat doet DigitalForYouth.be door gebruikte laptops in te zamelen, die op te knappen en te verdelen.

De recente lockdown maakte de missie van DigitalForYouth.be bijzonder relevant. Het belang van een computer en internet in onze huidige samenleving was overduidelijk. Meer dan ooit hadden jongeren een eigen computer nodig om thuisonderwijs te volgen en huiswerk te maken. Om te vermijden dat kinderen uit kwetsbare gezinnen een leerachterstand opliepen omdat er niet altijd een pc beschikbaar is thuis, zamelde DigitalForYouth.be ruim 12.000 laptops in bij bedrijven. DigitalForYouth.be knapte die op en verdeelde ze via scholen onder de jongeren die deze het hardst nodig hadden.

Innovatie en gendergelijkheid in het onderwijs stimuleren 

Ava & Trix is een interactief online lespakket voor kinderen van de lagere school. Het wil kinderen – vooral meisjes – tussen 8 en 11 jaar spelenderwijs enthousiast maken voor wetenschap. Het lespakket stimuleert kwaliteitsvol onderwijs, gendergelijkheid en innovatie en wordt daarom gratis aangeboden aan scholen en individuele spelers. DNS Belgium werkte samen met Ava & Trix aan ‘De codekrakers’, een episode over het internet.

Inspanningen voor het klimaat

DNS Belgium doet al jaren inspanningen om klimaatneutraal te worden. Het ambitieuze klimaatprogramma is gericht op een forse reductie en compensatie van de CO2-uitstoot. Ook voor de gevolgen van de uitstoot in het verleden neemt DNS Belgium haar verantwoordelijkheid. DNS Belgium schakelde de voorbije jaren onder andere over naar een groene energieleverancier, migreerde haar registratie- en beheerplatform naar een klimaatneutrale cloudoplossing, deed inspanningen om de mobiliteit te vergroenen

Daarnaast stimuleert DNS Belgium duurzaam watergebruik bij de werknemers en bezoekers en draag bij aan de bewustwording rondom verantwoord drinkwatergebruik. DNS Belgium koopt duurzame waterkaraffen om zo het drinkwatergebruik uit de fontein te stimuleren en het gebruik van flessenwater te ontmoedigen.

Welzijn op het werk 

Verder stimuleert DNS Belgium ook de fysieke gezondheid van de werknemers. Zo zijn er informele competities binnen de organisatie om het meeste stappen te zetten en wordt er gesport onder de middag. Er is ook aandacht voor het mentale welzijn van de medewerkers, met regelmatige workshops over gezonde voeding, stresspreventie, burn-out, slaap…

Veiliger internet in België en wereldwijd 

Uiteraard blijft DNS Belgium zich inzetten voor een veilig internet. Dat doet het door met technische innovaties het internet minder vatbaar te maken voor de gevolgen van cyberaanvallen. Maar bijvoorbeeld ook door samen te werken met de betrokken overheidsdiensten om malafide websites en webshops sneller offline te kunnen halen.

DNS Belgium neemt ook een actieve rol op binnen de Cyber Security Coalition in België en steunt de internationale samenwerking om een sterker wereldwijd internet te bouwen. Kennisdeling is daarin een belangrijke factor.

“De acties die DNS Belgium onderneemt, zijn een mooi voorbeeld van hoe je ook als dienstenbedrijf voluit de kaart van duurzaam ondernemen kan trekken. DNS Belgium slaagt erin om op een creatieve manier en in haar core business met de UN Sustainable Development Goals aan de slag te gaan. Dit doen ze nu al drie jaar op rij, waardoor ze in oktober van de Verenigde Naties ook een UNITAR-certificaat en de titel SDG Pioneer krijgen”, aldus Saartje Boutsen van Voka Vlaams-Brabant

Dit is slechts een greep uit de 17 acties die DNS Belgium nam om bij te dragen aan de Duurzame  Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en waarvoor VOKA het Charter Duurzaam Ondernemen uitreikte. Ook in de toekomst blijft DNS Belgium initiatieven nemen en duurzaam ondernemen. Omdat dit de derde keer is dat we het charter ontvangen, mag DNS Belgium zich een duurzaam bedrijf noemen dat voldoet aan de duurzaamheidsnormen van de VN.

 

Het bericht DNS Belgium ontvangt VOKA Charter Duurzaam Ondernemen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over