Dierenopvangen verontwaardigd over positief stadsrapport GAIA

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een rapport gemaakt over de diervriendelijkheid van de Vlaamse stads- en gemeentebesturen. Voor Leuven waren de resultaten opvallend positief, maar dat zien de dierenopvangen anders.

De resultaten van de bevraging van GAIA zijn terug te vinden op www.kiezenvoordieren.be. Toen Sabine Bovend’aerde van Zwerfkat in Leuven die onder ogen kreeg, kroop ze verontwaardigd in haar pen. “De resultaten voor Leuven kloppen niet. Ja, Leuven maakt een budget vrij voor dieren. Maar hoeveel? In werkelijkheid betaalt de stad 1/5 van het totale budget, wij van ZIL betalen de rest (4/5). Verder: er zijn te weinig hondenloopzones, er is geen beleid rond duiven, geen officiële schepen van dierenwelzijn, geen geluidsarm vuurwerk, geen educatie in scholen, geen samenwerking met de unief rond huisdieren op kot, voor de aanpak van ratten krijg je gewoon gif mee, de politie is te laks over de verwaarlozing van katten, en er is geen voederbeleid. ZIL voedert via voederouders volledig op eigen kost.”

“Pas op, Leuven is niet de enige stad met een vertekend beeld. Ook voor pakweg Herent kloppen de gegevens niet. Herent zegt dat het een voederbeleid en zwerfkattenbeleid heeft, maar waarom krijgen wij als opvangen dan zoveel meldingen van mensen die katten in hun tuin hebben waar de gemeente niks voor wil doen omdat de mensen een potje eten buiten zetten? Voor Herent is een zwerfkattenbeleid enkel mogelijk als je een beest laat verhongeren.”

Sabine stuurde een misnoegde mail naar GAIA en kreeg volgende reactie: “Onze vragenlijst werd ingevuld door een verkozene (dus schepen van dierenwelzijn/milieu of burgemeester, …). Als er iets niet klopt aan de beoordeling komt dat dus omdat wij de juiste informatie niet hebben gekregen.” “Schandalig!”, vindt Bovend’aerde. “Natuurlijk zal het bestuur alles mooier voorstellen. GAIA had ook naar de websites en infobladen kunnen kijken om te zien hoeveel er gecommuniceerd wordt over dierenwelzijn. Dit is verre van een objectief rapport.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans