Dierenbeul actief in Haachts Broek Blauwe reiger en vos om leven gebracht

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De feiten dateren van het voorbije weekend en omvatten een blauwe reiger die werd neergeknald en een vos die werd vergiftigd, meer dan waarschijnlijk met gifeieren.

Natuurpunt Haacht en het Wildlife Taxiteam/Vogelbescherming Vlaanderen werden door alerte wandelaars ingelicht over een dode blauwe reiger in het Haachts Broek. Omdat er vermoedens waren dat de reiger afgeschoten werd, lieten ze onderzoeken door het Vogelopvangcentrum Heusden-Zolder. Het vermoeden bleek de waarheid. Rontgenfoto’s tonen meerdere hagelbolletjes.

Natuurpunt Haacht tilt hier zwaar aan en doet melding bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Niet alleen is de blauwe reiger een beschermde diersoort waarop jacht ten allen tijde verboden is, hij hield zich bovendien op in een erkend natuurreservaat. Wie de dader is hebben ze het raden naar, al is deze dus wel in het bezit van een jachtwapen.

Daar bleef het niet bij ook een vos werd het slachtoffer van een dierenhater. Onderzoek bracht aan het licht dat het dier vergiftigd werd. Het leggen van gifeieren is een gangbare praktijk. Kippeneieren worden ingespoten met gif, met als bedoeling vossen, kraaien, roofvogels of zelfs (loslopende) honden van wandelaars te viseren en te doden. Het gebruik van gifeieren is niet alleen illegaal, maar ook onverantwoord. Het is een gevaar voor de volksgezondheid.

Natuurpunt Haacht tilt hier zwaar aan en meldt dit bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij vrezen immers dat er nog meer gifeieren kunnen liggen in Haacht en adviseert daarom voorzichtigheid door bijvoorbeeld honden steeds aan te lijnen. Wanneer huisdieren, maar ook kinderen, een dergelijk ei aantreffen is het oppassen geblazen.

Bij deze roept Natuurpunt Haacht op om soortgelijke verdachte zaken te melden via het gratis nummer 0800 – 26 35 6.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer