Devoteam helpt Duracell bij omvorming productiesite

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Tegen 2020 wil Duracell haar productiesite in Aarschot volledig ombouwen tot een zogenaamde Industry 4.0 factory. Dat moet leiden tot een nog efficiënter productieproces. Duracell verwacht dat dit haar honderdduizenden euro’s per jaar zal uitsparen. Devoteam en Ometa begeleiden Duracell bij dit digitale transformatieproces.

Een productielijn die niet de vereiste kwaliteit produceert of stilligt, betekent productieverlies. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, wil Duracell dat elke medewerker op het juiste moment over de juiste informatie beschikt. Gaat er toch iets mis, dan moet ze meteen weten waar de oorzaak van het probleem ligt. De enige manier om dat te kunnen bereiken, is een centraal platform opzetten waar alle informatie samenkomt.

Duracell riep de hulp in van Devoteam als digitale transformatiepartner en Ometa als innovatiepartner. Samen maakten zij de eerste roadmap op. “Het idee achter de roadmap is om stap voor stap te bouwen aan een digitaal platform waar alle gegevens van op de productiesite ‘in real time’ samenkomen met informatie die onder meer de productieplanning, het onderhoud en de opslag van de batterijen betreft”, aldus Arnold De Ploey, Digital Workplace Consultant bij Devoteam. “Om daarin te slagen is ook de rol van Ometa zeer belangrijk. Dat bedrijf biedt een uniek integratieplatform waarmee bedrijfsapplicaties, zoals ERP-systemen en productiesystemen gekoppeld kunnen worden aan Portaal en Content Management Platformen zoals Microsoft SharePoint.” Zo zal alle informatie wat betreft productieplanning, productiehoeveelheden, afvalpercentages, onderhoud, veiligheids- en kwaliteitscontrole, die voorheen op verschillende plaatsen manueel verwerkt werd, nu meteen en automatisch doorstromen naar SharePoint.

Eens ze daarin geslaagd zijn, kan de werking van de productieteams bij Duracell verder gedigitaliseerd worden. “Computers en tablets worden het vertrek- en het eindpunt in de dagelijkse werking van arbeiders. Zij krijgen via schermen de taken toegewezen die ze moeten uitvoeren. Staan hun taken in het rood, dan betekent dit dat ze die eerst moeten uitvoeren. Als ze klaar zijn, vinken ze hun taak af en verdwijnt die van het scherm. Dat wordt dan weer automatisch verwerkt op SharePoint in de vorm van dashboards die de status van taken en de KPI’s visueel weergeeft. Zo beschikken we altijd over de meest recente informatie.”

Na het digitaliseren en het bundelen van alle bedrijfsinformatie op één platform, wil Duracell ook een versnelling hoger schakelen op het vlak van predictive maintenance en kwaliteitsmanagement. Dat is zeer belangrijk om het productieverlies te beperken. Sensoren zijn steeds goedkoper, veelzijdiger en eenvoudiger te integreren in het productieproces. Meer en meer meetpunten zullen het productieproces voortdurend monitoren. Op basis van die sensorsignalen en door middel van machine learning zal de overstap gemaakt worden van reactief onderhoud naar preventief onderhoud. Daarnaast zal het garanderen van de productiekwaliteit veel beter te beheren zijn.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans