Derde en laatste editie van Doremy Huiskamerfestival

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op zondag 23 september is het weer zover: dan vindt voor de derde keer het Wijgmaalse huiskamerfestival Doremy plaats. Doremy geeft Wijgmaalse artiesten een podium in Wijgmaalse huiskamers. Dit jaar staan er 10 huiskamerconcerten op het programma. Speciaal voor de laatste editie bevat het festival ook een paar nieuwe en unieke onderdelen: een wandeling door het dorp als startactiviteit, gevolgd door een Koorconcert en een vrolijke samenzang als slotconcert.

Voor de derde keer al organiseren een aantal buren in Wijgmaal een uniek muziekfestival: op één dag treden verschillende Wijgmaalse artiesten op in Wijgmaalse huiskamers. Behalve het start- en slotoptreden vindt elk concert twee keer plaats, zodat festivalgangers meerdere concerten kunt bijwonen. “Het is verbazend hoeveel muzikaal talent er in Wijgmaal woont,” vertelt Danny Theuwis, een van de organisatoren. “Net als de twee vorige edities is er dit jaar weer een grote muzikale diversiteit in het programma: van klassieke muziek tot folk, jazz, ska en hiphop. Voor elk wat wils dus.”

Doremy opent dit jaar met een unieke activiteit: rasverteller Fred Versonnen, die nog in de Nieuwstraat in Wijgmaal gewoond geeft, neemt de deelnemers mee voor een wandeling door Wijgmaal en vertelt boeiende anekdotes over het dorp. Pittige anekdotes heeft hij alvast over de voormalige Cinema Roxy in Henricus Wittebolsstraat. Destijds, voor de insiders, bekend als tijdelijk concertplek. Aansluitend zorgt het Leuvense koor Sin Serio, onder wie ook een aantal Wijgmaalse inwoners, voor een aperitiefconcert. Na de middag vinden er gelijktijdig concerten plaats in verschillende huiskamers, die zich op wandelafstand van elkaar bevinden.

Een bijzondere locatie dit jaar is de kerk, waar Marleen Vertommen en Jowan Merckx (bekend van Zefiro Torna en Amorroma) op blokfluit en aanverwante instrumenten pareltjes uit de lange folkgeschiedenis en de klassieke muziek brengen. Omdat aan alle mooie liedjes een eind komt, zal de derde editie van Doremy ook de laatste zijn. Om dat einde memorabel te maken, is het slotconcert van Doremy een samenzang. Onder de noemer ‘Wijgmaal Zingt’ krijgen alle Wijgmalenaren de kans om hun stem te laten horen. Niemand minder dan Kobe Baeyens, ervaren zanger én koorleider, geeft muzikale aanwijzingen. En ook de immer enthousiaste Koen Monserez is van de partij: hij zorgt ervoor dat zelfs de meest verlegen Wijgmalenaren voluit mee zullen zingen.

Net als vorig jaar vindt het gratis slotconcert plaats op het plein voor het Wijgmaalse woonzorgcentrum. “Vorig jaar kwamen er meer dan 100 mensen naar het plein voor het optreden van Noémy Schellens en Kobe Baeyens,” vertelt mede-organisator Peter Verluyten. “Het was hartverwarmend om al die mensen, inclusief de bewoners van het centrum, samen te zien. Daarom willen we ook dit jaar op dezelfde plek eindigen en die samenhorigheid creëren. Buurtbewoners verbinden met lokale artiesten en op die manier de muzikale rijkdom van een lokale gemeenschap in de verf zetten, dat is één van de hoofddoelstellingen van Doremy. Iedereen is dus welkom om er een muzikaal feestje van te maken.”

De line-up:

– 10 uur: Fred Versonnen & koor Sin Serio: wandeling met Wijgmaalse anekdotes, afgesloten met koormuziek

– 14 en 16 uur:

  • Marleen Vertommen & Jowan Merckx: folk en klassiek met fluit en co
  • Bejazzled (Edwin Risbourg & co): jazztrio op toetsen en snaren
  • Cold Open: melodieuze, melancholische indie-pop
  • Licht Mentaal: feestje met Nederlandstalige ska-punk

– 15 en 17 uur:

  • Stoy Stoffelen / Niels Boutsen / Matthias Moors: Nederlandstalige klassiekers op verzoek
  • De Corde: a capella liederen van vier stemmenDuo Parazar (Annemarie & Remi Peeters): fijnzinnige luistermuziek op blokfluit en accordeon
  • Vinci: energieke hiphop in het Nederlands

– 18 uur: slotconcert Wijgmaal Zingt (met Kobe Baeyens / Koen Monserez / Martin Valcke): meezingers voor en door alle Wijgmalenaren

Praktische info:

3 euro per persoon per concert (kinderen tot 12 jaar gratis) – slotconcert gratis

Vol = vol (tickets beschikbaar aan de deur)

Alle info omtrent de artiesten en de locaties vind je op www.do-remy.be

Met de steun van Kom op voor je Wijk van de stad Leuven

Facebook: www.facebook.com/pg/huiskamerfestivalwijgmaal

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans