Derde editie Het Klein Geluk focust op literatuur

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op donderdag 21 juni start in Leuven niet alleen de zomer, Het Klein Geluk trapt die dag de derde editie af met kortfilmtoppers op De Kortste Nacht bij Cinema ZED. Het programma is andermaal een aantrekkelijke bundeling van zomers vrijetijdsaanbod in zonovergoten tuinen en heerlijk koele zalen in de stad – deze keer met een flink pak leesvoer.

“Het Klein Geluk gaat zoals steeds op zoek naar kleine en grote verrassingen die je intens gelukkig kunnen maken”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Een tangopas op een zwoele zomeravond, een pittig middagconcert in 30CC/Schouwburg, een fijn festival in het groen … en dit jaar ook: een pak literatuur om de eerste verjaardag van Leuven Leest voor het voetlicht te plaatsen.”

Geluk is …

Op het programma van Het Klein Geluk staan activiteiten met een culturele insteek die zich niet richten op de grote massa, maar wel uitdrukkelijk ook voor iedereen bedoeld zijn. Er is volop muziek met dansbare initiatieven zoals Lemme Live, Jammin’ with Fonske, Café Jardin of Colora Festival. Wie kiest voor een klassieker repertoire kan terecht op het fel gesmaakte festival Zomer van Sint-Pieter, het intieme Er zit muziek in Sint-Kwinten, de concerten van Leuven Bells en de orgelconcerten van Leuven Orgelstad. Verder talrijke expo’s onder meer in M, maar bijvoorbeeld ook in het Scoutsmuseum, KADOC of Abdij van Park. En er is ook aan het jonge grut gedacht met initiatieven zoals Zomer van Vlieg, de Museumspelstraat of Mini’s zijn Baas. “Wie het programmaboekje er op naslaat, ontdekt bij elk evenement een leestip op maat, aangeboden door de ambassadeurs van Leuven Leest. Geluk schuilt dit jaar ook in een klein boekje”, grapt schepen Vandevoort.

Boek Lokal

“Een jaar geleden sloegen cultuurcentrum 30CC en de Bib Leuven de handen in elkaar met de Leuvense boekensector voor de digitale leescommunity Leuven Leest”, vertellen Danny Theuwis (30CC) en Hanne Huyse (de Bib Leuven). “Op LeuvenLeest.be vind je ondertussen honderden leestips van meer dan 50 ambassadeurs en is er ruim aandacht voor fijne leesplekken en leesevents. Om de verjaardag niet onopgemerkt te laten passeren, introduceren we nu ‘Boek Lokal’, een dag helemaal in het teken van de letteren, op zondag 24 juni in HAL5.” Boek Lokal begint met een uurtje lezen of schrijven: Slow reading voor de lezers, en Shut up and write voor de schrijvers. Wie graag eens een auteur aan het werk ziet: hier is je kans. Daarna vliegen de tafels aan de kant en is er tijd voor een boekenmarkt waar zowel boekhandels als particulieren hun waren aanbieden.

Geen literair event zonder auteurs. Tekenen present: Ellen Verstrepen, Mieke Mievis, Hilde Martinez, Annet Schaap. Actrices Sofie Palmers, Jessa Wildemeersch en Sien Eggers zijn van de partij voor een heerlijke portie chaos. En Kim Duchateau en Bart Schoofs laten zich gaan in een onvervalste cartoonbattle.

Het volledige programma van Het Klein Geluk lees je in het kleine programmaboekje dat in alle Leuvense brievenbussen zit vanaf volgende week of online op hetkleingeluk.be.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans