Debuut Belgisch-Ghanese regisseur over internetfraudeurs wint Docville 2019

Ann Peeters
8 maanden geleden
door Ann Peeters

Op donderdag 4 april werd de 15e editie van documentaire filmfestival Docville feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de Docvillecompetitie.

Sakawa, de debuutfilm van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah, won de Juryprijs voor Beste Nationale Documentaire geschonken door Sabam, goed voor 2000 euro.  De jury omschreef Sakawa als een film die een moderne visuele stijl combineert met een intrigerend verhaal, dat een breed publiek zal aanspreken.
De film toont de strijd van een generatie werkloze jongeren in Ghana, die een schat aan data verzamelen uit al het elektronisch afval dat er door het Westen gedumpt wordt.

De film ‘Inclusief’ van Ellen Vermeulen kreeg een eervolle vermelding van de jury.
Sakawa kan je vanaf 24 april in de bioscoop ontdekken.

De Deense film Heartbound: A Different Kind of Love Story van Janus Metz en Sine Plambech ging naar huis met de juryprijs in de internationale competitie, een aankoopprijs door Canvas. Deze prijs is Academy Award Qualifying, daarmee komt de film terecht op de longlist van de Oscars van 2020. De jury omschreef de film als episch en intiem tegelijk en roemde de opmerkelijk toegang die de filmmakers tot hun protagonisten kregen. De jury reikte een eervolle vermelding uit aan Minding The Gap van Bing Liu.
Heartbound zal dit jaar op Canvas uitgezonden worden en Minding the Gap speelt vanaf 5 juni in de zalen.

One Child Nation van Nanfu Wang & Jialing Zhang won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie, goed voor 1500 euro. De jury omschreef de film als een persoonlijk en dapper onderzoek naar de gruwelen van het Chinese beleid van massamoord en gedwongen sterilisatie om het één-kind-beleid op te leggen. De jury noemt de film een ware eyeopener van een surrealistische omvang, quasi ongeweten door rest van de wereld. De film won in februari nog de Grote Jury Prijs op Sundance.

Free Solo van Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi scoorde het hoogst bij het Docvillepubliek en ontvangt de Docville publieksprijs. Will Tura. Hoop doet Leven van Dominique Deruddere haalde de tweede plaats en de derde plaats was voor The Biggest Little Farm.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters