De Zorghoeve zoekt dringend nieuw onderkomen

Kirsten Bosmans
3 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Als dierenopvangcentrum De Zorghoeve tegen 31 december 2019 geen nieuw onderkomen heeft, zal het de deuren sluiten. Wat moet er dan met de dieren in nood uit onze regio gebeuren? De uitbaters hopen dat het zover niet hoeft te komen en zijn naarstig op zoek naar een nieuwe locatie.

De Zorghoeve vzw is een dierenopvangcentrum, gelegen in Leefdaal. Ze vangen honden, katten en boerderijdieren op, die verloren gelopen zijn, gedumpt zijn, afgestaan zijn of in beslag genomen zijn. Hiervoor werken ze samen met een 36-tal gemeenten en politiezones. Ze werken ook samen met zorginstanties om mensen de kans te geven om zich in te werken in het arbeidscircuit, om zich te ontplooien of gewoon om een nuttige dagbesteding te hebben. Scholen, bejaardentehuizen, … gaan geregeld op uitstap naar de zorghoeve.

“Maar onze werking komt in het gedrang. We kenden een moeilijke start na de overname: er was een groot tekort aan inkomsten, de vergunningen waren niet in orde en we konden bijna geen aanspraak maken op subsidies”,  zeggen Iris en Marc De Keyzer van vzw De Zorghoeve. “Met de vorige eigenaar van De Zorghoeve, kwamen we overeen om de panden over te kopen na twee jaar, maar dat plan is niet haalbaar, we kunnen geen 1,6 miljoen euro op tafel leggen. We klauteren stilaan uit de financiële put, maar dit is niet realistisch.”

Aangezien er in Vlaams-Brabant heel weinig asielen overblijven, is het belangrijk dat De Zorghoeve dieren in nood kan blijven opvangen en verzorgen. “Wij zoeken ook heel gericht een nieuwe thuis voor deze dieren. Wij willen niet stoppen, maar wij moeten dringend een nieuwe locatie vinden en dat kost handen vol geld. Indien wij geen steun krijgen, zijn wij genoodzaakt onze werking te stoppen op 31 december 2019. We roepen alle eigenaars met een leegstaand pand, dat geschikt is als asiel, op om contact met ons op te nemen. Wij vroegen ook de gemeentebesturen waarmee we samenwerken al om hulp. Wij gingen zelfs al bij de bank langs om te bekijken hoever we kunnen gaan voor de aankoop van een pand. We hopen om een eigen stek te kunnen kopen, zodat we ons volledig op onze werking kunnen toeleggen. ”

Van het stadsbestuur van Leuven krijgt De Zorghoeve geen steun, zij werken – samen met enkele buurgemeenten en met de stad Aarschot-  aan een eigen dierenasiel. Ze bekijken momenteel enkele pistes om een gemeenschappelijk, professioneel beheerd asiel te openen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans