De Zevensprong breekt uit

6 maart 2020 | 15u46 | Gepost door redactie
De Zevensprong breekt uit
Sinds deze zomer wordt er hard gewerkt aan de speelplaats van De Zevensprong in Leuven. De avontuurlijke speelplaats is zo goed als klaar. Op 20 maart wordt ze officieel geopend.
Het bericht De Zevensprong breekt uit verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een groene oase, in het hart van de stad. Dat is waar Freinetbasisschool De Zevensprong uit Leuven al jaren van droomt. De realiteit was alles behalve dat. Hun speelplaats was een grauwe plek, gedomineerd door tegels, asfalt en beton. De verveling lag vaak op de loer, met wel wat ruzies tot gevolg. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Op 20 maart 2020 wordt de volledig vernieuwde, ontharde en vergroende speelplaats officieel geopend door Burgemeester Mohamed Ridouani en Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera.

De nieuwe speelplaats is al in gebruik sinds 1 september. De metamorfose is compleet. Beton en asfalt maakten plaats voor speelheuvels, boomstammen, en rotsen. Koterijen werden afgebroken en er verrees een grote boomhut, die niet alleen veel avontuurlijke speelmogelijkheden biedt, maar ook als heuse buitenklas zal fungeren. Een waterspeeltuin, een podium, een zandbak, bijenkasten, een rietveld en heel wat nieuwe planten en struiken maken het groene plaatje compleet.

Coördinator Kwinten Keulemans is in zijn nopjes met het resultaat: “We zijn als school dankbaar voor hoe onze speelplaats ontpopt is tot een groene long waar spel, werk, verwondering en zorg samenkomen. Het project stimuleert de creativiteit van de kinderen, zet aan tot beweging, exploreren en experimenteren. Voor de leerkrachten biedt het bovendien een gedroomd educatief kader om onderwerpen als klimaatverandering, biodiversiteit en de kringloop van het water aan te brengen. Onze groene speelplaats sluit ook zeer nauw aan bij het gedachtegoed van Célestin Freinet,  voor wie contact met de natuur geen luxe is, maar een essentieel onderdeel vormde van een gezonde ontwikkeling. We brengen de natuur dus naar de kinderen en dat is extra relevant voor een school in het centrum van de stad, waar een groot deel van de kinderen thuis geen eigen tuin hebben.”

De realisatie van die droom is het resultaat van doorgedreven ouderparticipatie. Geruggensteund door genereuze subsidies van onder meer de Vlaamse Overheid die van de ‘proeftuinen voor ontharding’ een beleidspunt maakte, hebben een aantal ouders de handen in elkaar geslagen. Floor Jacoby zette mee haar schouders onder het project. Vanuit haar unieke positie als ouder én leerkracht heeft ze de kinderen van de school zoveel mogelijk betrokken. “Het was voor ons heel vanzelfsprekend de stem van de kinderen mee te nemen in het ontwerpen en aanleggen van de speelplaats. Nu is het echt hún plekje, dat ze samen met hun begeleiders hebben bedacht.”

Het zal niet verbazen dat ook de kinderen razend enthousiast zijn over hun nieuwe speelplaats. Abel Vanpaemel (vierde leerjaar) getuigt: “De speelplaats is veel avontuurlijker geworden. Er is nu iets voor iedereen: plekken waar je wild kan spelen en rustige hoekjes; lage dingen voor de kleine kinderen, en hogere voor de grotere. Het enige wat we nog missen, is een plek om te voetballen, maar die komt er nog.”

Ook voor Nele Gabriëls, een moeder die vaak middagtoezicht doet, is de vernieuwde speelplaats een verademing: “Ik merk dat het er allemaal veel gemoedelijker aan toe gaat. Er is meer aanbod, dus het spel is veel gevarieerder geworden. De natuurelementen bieden rust en er is minder ruzie.”

Missie geslaagd, zo lijkt het, voor De Zevensprong. Ze hopen dat hun onthardingstraject als schoolvoorbeeld kan dienen voor andere scholen.

Een filmpje van de werken vind je hier.

Het bericht De Zevensprong breekt uit verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over