De Wolf van de Walstraat Column door Kristof Debecker

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

In zijn column ‘De Wolf van de Walstraat’ laat journalist Kristof Debecker zijn licht/duisternis schijnen over de wereld. Net zoals de militaire troepen zich destijds bewogen via de walstraten aan de binnenkant van stadsmuren en omwallingen sluipt de wolf in Kristof Debecker met zijn pen door onze maatschappij. Soms messcherp en onverbiddelijk maar altijd met overtuiging.

Welstellend ondernemer Urbain Vandeurzen wil in de Leuvense buurgemeente Linden een wijncentrum vestigen. Heel het dorp is vol bewondering voor zo’n mooi project. Enkel de komst van een futuristische wijnloods met parking in volle natuur en de bijkomende parkings pal in het dorp, worden minder op applaus onthaald. Enkele brave burgers groepeerden zich in een actiecomité, het gemeentebestuur ontving 678 bezwaarschiften tegen de plannen en in het dorpscentrum werden enkele spandoeken opgehangen.

De dorpelingen leken de strijd te winnen tot plots een opmerkelijk verhaal de pers haalde. “Vandalen hebben op het wijndomein van Vandeurzen 454 Chardonnay-druivenstokken vernield. De schade wordt geschat op 78.000 euro”. Alle journalisten namen het bericht klakkeloos over en de politie ging zelfs mensen van het lokaal actiecomité ondervragen. In één klap kon Vandeurzen rekenen op de sympathie van heel het land. “Wat voor onverdraagzame, bekrompen en vernielzuchtige mensen zijn die Lindenaars wel? Leve het wijnproject en leve het ondernemerschap!”.

Wat in het verhaal fijntjes werd verzwegen was dat de wijngaard in kwestie in het voorjaar zwaar was getroffen door de vorst. Er volgde toen al een schaderaming. De prognoses dat de stokken helemaal tot ontplooiing zouden komen, waren slecht. Ook het verhaal over het vandalisme zelf, is op z’n zachtst gezegd bizar. Welke vandaal is zo koelbloedig, perfectionistisch en gedreven dat hij op één nacht en in het donker 454 stokken netjes en professioneel afknipt? Is dat zelfs geen wereldrecord? Een ‘normale’ vandaal slaat toe, wil zoveel mogelijk zichtbare schade maken en zich nadien zo snel mogelijk opnieuw uit de voeten maken. Hier was er voor een leek amper of geen zichtbare schade. Ook bij andere elementen uit dit vandalisme-verhaal kan je grote vraagtekens plaatsen. Het lijkt er ondertussen dan ook heel sterk op dat we alles behalve klare wijn hebben gekregen. Eerder een Château Fausse Nouvelle.

Toegegeven. Ik zou het als rijke ondernemer allicht ook doen. Een tegenslag recupereren om je tegenstanders te stigmatiseren als een bende onverdraagzamen en – wie weet – ondertussen zelfs je schade volledig te verhalen. Het is op die manier dat je in onze maatschappij vooruit geraakt. Niet door hard te werken en braaf te zijn. Wie moet je trouwens vrezen? Politie en journalistiek hebben niet de tijd en de middelen om dit soort kwesties uit te spitten. Het lokaal schepencollege ligt aan je voeten. Meer nog: ze staan te popelen om als de eerste flessen worden gekraakt, mee te komen toosten.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens