De vraag van 1 miljoen: komt Theo of komt Theo niet?

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Theo Francken komt niet naar Leuven…Dat bericht werd de wereld ingestuurd op basis van bevestigde –anonieme- bronnen binnen N-VA. Als het waar is dan is dat bericht slecht nieuws voor de Leuvense N-VA en bijzonder goed nieuws voor de andere partijen.

Al vele maanden wordt er druk gespeculeerd over de eventuele verhuizing van Theo Francken naar Leuven. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie van N-VA zou de nieuwe spits worden van de partij die de huidige CD&V-sp.a-coalitie in Leuven maar al te graag wil breken. Het is tijd voor verandering heet dat dan…Maar nu blijkt plots dat er geen sprake meer is van een verhuizing van Theo Francken van Lubbeek naar Leuven. Dat beweren althans anonieme bronnen binnen N-VA. De partijtop zou zich erbij hebben neergelegd dat Theo Francken (voorlopig) geen zin heeft in de Leuvense burgemeestersjerp. Want dat was wel degelijk de ambitie van N-VA met Theo Francken als kopman voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Carl-Devlies-1Theo komt dus niet naar Leuven…Ervan uitgaande dat het bericht klopt, is dat een zware tegenvaller voor N-VA. Met Theo Francken in de rangen had de oppositiepartij zeker een kans om de coalitie tussen CD&V en sp.a uit elkaar te spelen. Meer zelfs, als N-VA in zee zou gaan met CD&V –eventueel aangevuld met Open Vld- dan kon de partij wellicht sp.a van het veld spelen en in de oppositie duwen. De Leuvense socialisten beginnen in 2018 immers aan een nieuw tijdperk, eentje zonder sterspeler Louis Tobback en met Mohamed Ridouani als lijsttrekker. Of Ridouani de strijd zou winnen van Francken is maar zeer de vraag.

Dat droomscenario voor N-VA lijkt dus definitief verwezen naar de archiefkasten. N-VA zal het moeten doen met Renate Hufkens…Nu is dat lang geen straf maar politiek gezien weegt Hufkens toch iets minder zwaar door dan Francken die zijn populariteit als staatssecretaris voor Asiel en Migratie enkel maar zag stijgen. Francken levert goed werk, Francken durft de zaken te benoemen zoals ze zijn, Francken is een man uit één stuk…dergelijke uitspraken zie je quasi dagelijks circuleren op de sociale media. En in de Leuvense straten. Met andere woorden, het bericht dat Francken niet naar Leuven komt, zet de ambities van N-VA wel degelijk op de helling. Kan parlementslid Lorin Parys de leemte invullen? Naast Hufkens is dat een optie maar ook Parys is een lichtgewicht tegenover Theo Francken. Hufkens en Parys vechten in een andere klasse…Huidig fractieleider Zeger Debyser dan maar? Dat is twijfelachtig want voor de echte N-VA’ers is hij te groen.

Louis TobbackConclusie? N-VA had in 2018 een unieke kans om ‘de verandering’ in te luiden maar laat die liggen, tenzij ze nog een ‘geel konijn’ uit de hoed toveren. De kans dat de huidige coalitie stand zal houden bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is nu behoorlijk groot. Misschien zullen de verhoudingen onderling een beetje veranderen. Misschien mag CD&V eens de burgemeester leveren maar net zo goed slaagt Mohamed Ridouani erin om de Leuvenaars te overtuigen van zijn politiek project. Zelfs als Hufkens of Parys het goed doen als lijsttrekker van N-VA zal Ridouani niet staan te springen om een coalitie te vormen met de partij. Eerder zal hij trouwe partner CD&V en Groen mee aan boord halen. CD&V is alweer de partij met de bal aan de voet maar gaat Carl Devlies –of een andere lijstrekker- het lef hebben om sp.a te dumpen voor N-VA, eventueel aangevuld met Open Vld? Die kans is eerder klein. Het worden alvast boeiende en spannende tijden in de Leuvense politiek.

renate-hufkens-verticaalAllemaal speculaties natuurlijk, net zoals het bericht over Theo Francken die niet naar Leuven zou komen. Niemand wil dat met naam en toenaam bevestigen, ook Francken zelf niet. De kans dat het bericht klopt, is behoorlijk groot want het is een publiek geheim dat Theo Francken nationale ambities heeft in de politiek. Burgemeester van Leuven kan hij later nog worden. Bij CD&V en sp.a zal het bericht over de ‘niet verhuizing’ van Francken op applaus onthaald zijn, zij het dan wel in de politieke coulissen. En toch is het wellicht nog te vroeg om te juichen want in de politiek kan het snel gaan. Als de bladeren vallen, durft er al eens een regering vallen. Voorlopig ziet dat er niet naar uit maar nogmaals…in de politiek kan het snel gaan. Misschien toch nog maar even wachten om de champagne te ontkurken in het partijlokaal. Bijvoorbeeld tot het moment dat Theo Francken zelf luid en duidelijk zegt dat hij geen zin heeft in de Leuvense burgemeestersjerp.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens