De terugkeer van een monument: Passe-Partout

Kirsten Bosmans
3 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Groot nieuws op de markt van huis-aan-huisbladen: Passe-Partout is terug van weggeweest. “Dat betekent het einde van de titel Rondom Leuven Actueel, maar de lezers krijgen wel een echt monument in de plaats. Passe-Partout wordt de referentie als enig overgebleven gratis huis-aan-huisblad in Leuven”, zegt directeur Wouter Van Melkebeek.

Je hebt twee soorten monumenten in het leven: zij die een stille dood sterven en zij die nooit sterven. De titel ‘Passe-Partout’ behoort tot de tweede categorie. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het legendarische gratis huis-aan-huisblad is terug van weggeweest. Voor directeur Wouter Van Melkebeek voelt de terugkeer van Passe-Partout aan als thuiskomen want hij was erbij in de hoogdagen van de legendarische titel. “Passe-Partout is niet zomaar een titel van een gratis krant. Passe-Partout is een echt monument en dat blazen we met veel enthousiasme nieuw leven in. Net als vroeger zal Passe-Partout met een gedreven regionale redactie het nieuws gratis in de Vlaamse huiskamers brengen”, vertelt Wouter Van Melkebeek.

Passe-Partout kan inderdaad terugblikken op een lange geschiedenis. Ruim 70 jaar geleden ontstond het gratis huis-aan-huisblad in Leuven. Door de jaren heen evolueerde de gratis wekelijkse krant tot de grootste perstitel van het land met meer dan 5 miljoen exemplaren verspreid over zo’n 114 lokale edities. “Gelezen van de Ardennen tot de Belgische kust”, laat directeur Wouter Van Melkebeek optekenen. “Passe-Partout heeft echt geschiedenis geschreven in het verleden. De laatste editie verscheen in december 2012 toen uitgever Corelio besloot om het blad om te dopen tot Rondom. Begin vorig jaar werd daar ook nog de lokale titel Actueel aan toegevoegd. We keren nu terug naar de roots en we maken er opnieuw Passe-Partout van met leuke nieuwe rubrieken. Het legendarische blad van weleer is terug en dat zal veel lezers plezier doen.”

Er is overigens nog nieuws op de markt van de huis-aan-huisbladen. Het blad Deze Week – voorheen gekend als De Streekkrant – is er al een tijdje mee gestopt in Leuven. Uitgever Roularta halveerde het aantal edities. “Nu Deze Week Leuven verdween, wordt Passe-Partout Leuven het enige gratis huis-aan-huisblad in Leuven en omstreken”, laat directeur Wouter Van Melkebeek opmerken. “We gaan er alles aan doen om onze lezers en onze adverteerders in de watten te leggen de komende jaren. Passe-Partout staat aan het begin van een mooi nieuw hoofdstuk. Opnieuw geschiedenis schrijven, dat is onze opdracht en meteen ook onze belofte.”

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans