De ronde tafel van het klimaat

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Interleuven helpt gemeenten om met inwoners, verenigingen en bedrijven actie te ondernemen voor het klimaat. De laatste klimaatmarsen -en manifestaties tonen duidelijk dat het thema leeft bij de bevolking. De intergemeentelijke vereniging Interleuven creëert met het project ‘de ronde tafel van het klimaat’ de mogelijkheid voor inwoners en organisaties om zelf bij te dragen aan de oplossingen.

Möbius en Zero Emission Solutions zullen inwoners van de deelnemende gemeenten begeleiden en burgers helpen zichzelf te organiseren. Geïnteresseerden worden samengeroepen en kunnen zelf een oproep lanceren aan medeburgers en verenigingen om sensibiliserende klimaatprojecten in te dienen. Achteraf kunnen ze zelf budgetten toewijzen en extra fondsen verzamelen om projecten uit te werken.

De ronde tafel van het klimaat loopt over een jaar en wordt opgestart in het kader van het Europese See2Do!-project met middelen uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling. Kleine gemeenten dienen zo maar 7.500 euro of 50 procent de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid van december 2016 heeft beslist om er een dynamische zone 30 in te stellen en dat de concrete realisatie ervan voorzien is in het voorjaar van 2019 na de opmaak van de nodige aanvullende reglementen door Lubbeek en Leuven. zelf te betalen voor het volledige begeleidingstraject. Bierbeek, Oud-Heverlee, Boortmeerbeek en Holsbeek nemen reeds deel en er kunnen nog bijkomende gemeenten instappen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans