De Oude Doos: geparkeerde fietsen in Leuven

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel heeft naar goede gewoonte aandacht voor het verleden van de stad Leuven en brengt daarom om de twee weken een boeiende foto opnieuw tot leven. Het beeld van deze week brengt ons eigenlijk terug naar het heden want sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit: de chaos van de geparkeerde fietsen in Leuven.

leuven-fietsen-chaosLeuven en kriskras door elkaar geparkeerde fietsen…er zijn nog zekerheden in het leven. Op het oude beeld is duidelijk te zien dat de problematiek niet nieuw is maar tegelijkertijd moeten we besluiten dat de voorbije jaren geen vooruitgang hebben gebracht. Anno 2016 staan de fietsen nog steeds fout geparkeerd en mogelijk is de problematiek nog toegenomen. Dat ligt uiteraard aan het feit dat er meer mensen kiezen voor de fiets maar anderzijds is het aantal fietsenstallingen wel enorm verhoogd tegenover vroeger. Met andere woorden: veel fietsers kampen met een behoorlijk traag leerproces. Burgemeester Tobback (sp.a) hekelt die nonchalante houding. “Je fiets zomaar ergens parkeren getuigt van weinig respect voor je materiaal”, aldus Louis Tobback. “De stad Leuven heeft al inspanningen gedaan om meer fietsenstallingen te plaatsen en in de toekomst komen er nog meer. Maar toch moeten we nog geregeld fietsen ophalen op de Leuvense pleinen, onder meer omdat ze de doorgang blokkeren voor hulpdiensten en bussen van De Lijn. Ik betreur dat maar we zullen op de nagel blijven kloppen tot men de les heeft geleerd.”

Meer zelfs, sinds juli riskeren mensen die hun fiets fout parkeren in Leuven een GAS-sanctie van 55 euro. “Nu vinden we 55 euro ook een beetje aan de hoge kant maar door het proces dat de Fietsersbond tegen de stad inspande, konden we niet anders. In zekere zin is het dus de schuld van de Fietsersbond dat overtreders nu zo’n hoog bedrag riskeren. Maar we gaan contact nemen met de hogere overheid om die GAS-sanctie te verlagen. Zo’n hoge boete is ook niet nodig”, aldus schepen Dirk Robbeets (sp.a).

Wie nog foto’s uit de Leuvense geschiedenis heeft, mag de redactie altijd een seintje geven via redactie@leuvenactueel.be. Bellen kan ook en wel op het gsm-nummer 0497/31.74.24.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens