De Nagel: Louis Tobback (sp.a) “De federale politie gaat lopen met onze inspecteurs!”

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

In de rubriek De Nagel gaat Leuven Actueel op zoek naar een opmerkelijke uitspraak. Deze keer aandacht voor burgemeester Louis Tobback (sp.a) die vreest dat de 13 extra inspecteurs voor de PZ Leuven ‘gekaapt’ zullen worden door de federale politie. “De federale politie gaat lopen met onze inspecteurs!”, klinkt het.

De politiezone Leuven krijgt versterking van 13 extra inspecteurs. Die extra krachten moeten onder meer de strijd tegen drugs opvoeren in Leuven maar burgemeester Tobback is er niet zo zeker van dat de nieuwe inspecteurs daar de kans toe zullen krijgen. Hij vreest immers dat de bijkomende inspecteurs opgevorderd zullen worden door de federale politie. “We gaan wellicht niet veel hebben aan die extra krachten want we moeten mee het reusachtige personeelstekort bij de federale oplossen”, klinkt het.

“Er bestaat immers een regeling dat de lokale politie krachten ter beschikking moet stellen aan de federale politie. Doorgaans is op het einde van het jaar zo’n 55 % van het ‘krediet’ in die regeling opgebruikt door de federale politie. Op 1 juli van dit jaar was het volledige krediet echter al opgebruikt. En dan volgt er een brief van de minister van Binnenlandse Zaken met de mededeling dat de federale politie nu al zou willen beginnen aan het krediet voor 2017. Ik stel me dus de vraag of we veel gaan hebben in Leuven aan die 13 extra inspecteurs.”

Het probleem is dus het tekort bij de federale politie. Maar daar wordt blijkbaar weinig of niet genoeg aan gedaan. Burgemeester Tobback windt er naar goede gewoonte geen doekjes om. “Om de verworven vrijheden te beschermen breken we datgene af wat die vrijheden zou moeten beschermen. Wat gaan we nog krijgen in de toekomst? Privé-bewakingsdiensten die politietaken gaan uitvoeren? Nee, bedankt!”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens