De Kapblok laat koelfiets maken voor leveringen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Culinaire Slagerij De Kapblok uit Heverlee heeft een primeur beet. Zaakvoerder Erwin Mertens liet een fiets maken die koelt tijdens verplaatsingen. Ideaal voor de levering van voeding aan horeca.

“Vorig jaar werd het circulatieplan ingevoerd in Leuven”, zegt Erwin Mertens. “Onmiddellijk ondervonden wij er hinder van bij het leveren aan horeca. Daarom kwam ik op het idee om een fiets in te zetten bij leveringen. Handig op momenten dat auto’s en bestelwagens niet toegelaten zijn in de stad. Maar in mijn branche is het belangrijk dat er een koeling op de fiets zit. Kwestie van mijn waren vers te kunnen afleveren.”

“Het eerste idee was om zo een fiets te kopen. Ik was dan ook heel verbaasd toen ik merkte dat er nergens ter wereld zo een fiets werd gemaakt of aangeboden. Wel fietsen met een geïsoleerde bak, al dan niet met koeling tijdens het parkeren. Maar dus geen fiets die onderweg koelt.”

Mertens’ besluit stond vast: dan laat ik er zelf maar eentje maken. “Ik ging aan de slag met marktwagenbouwer Paul Valkenaers uit Wezemaal en Bert Mallaerts van Service Koel uit Rotselaar. Samen bouwden we de eerste actief gekoelde elektrische fiets op het versterkte chassis van het Duitse merk Radkutsche Musketier. Deze ‘Active-Cooling-E-Bike’ zal gebruikt worden voor leveringen en als minimarktwagen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans