De Hoorn wint belangrijke prijs en breidt uit

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben de winnaars van de 2016 Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed – Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed – bekend gemaakt. Onafhankelijke jury’s van experts hebben een totaal van 187 projecten uit 36 Europese landen beoordeeld en daaruit de winnaars gekozen. Eén van de winnaars is De Hoorn uit Leuven.

De door de jury’s uitgekozen projecten zijn voortreffelijke voorbeelden van creativiteit, innovatie, duurzame ontwikkeling en maatschappelijke deelname aan de erfgoedsector in heel Europa. Een stelling die dus ook opgaat voor De Hoorn. Samen met de andere winnaars worden de mensen van De Hoorn uitgenodigd op een bijzonder evenement dat op 24 mei plaatsvindt in het historische Zarzuela Theater in Madrid. Op het event zullen ongeveer 1.000 mensen aanwezig zijn. Diezelfde dag ’s morgens mogen de winnaars hun opmerkelijke erfgoed ook toelichten tijdens de Excellence Fair die plaatsvindt in het hoofdkwartier van het College van Architecten in Madrid.

Samen met de prijs maakte De Hoorn ook haar uitbreidingsplannen bekend. Het centrum voorziet een verdubbeling van de huidige geslaagde mix van kantoren, evenementen en horeca én werkt aan de integratie van een creatieve residentie. Het oorspronkelijke concept van 360 architecten voorzag naast het huidige gerealiseerde complex ook in een hoogbouwvolume van 10 verdiepingen aan de westzijde dat het monument als het ware omarmt en met een oppervlakte die gelijkaardig is als de huidige (+­5200m²). Omwille van financiële redenen werd de ontwikkeling van De Hoorn opgesplitst in twee delen. Recent werd beslist ook deze tweede fase op te starten.

In de eerste plaats wordt ongeveer de helft van de oppervlakte van de toekomstige nieuwbouw bestemd als kantoren voor de ‘creatieve economie’. Naast bijkomend een aantal vaste kantoren wordt vooral meer flexibele coworking­ruimte toegevoegd. Hiermee wil De Hoorn inspelen op de internationale trends waar memberships en flexibel werken voorop staan. In de hoogbouw zullen flexibele, karaktervolle break­outrooms voor 150 personen geïntegreerd worden die toelaten dat bij congressen naast lezingen en recepties ook ruimtes zijn voor workshops, brainstormsessies, … In de derde plaats wordt onderzocht in welke mate een deel huisvesting kan geïntegreerd worden: een residentie op de hoogste verdiepingen die plaats biedt aan (semi­)korte verblijven voor mensen die ook kunnen profiteren van de co­working­ruimtes en diensten die worden aangeboden. Met deze uitgangspunten zijn 360 architecten aan de slag gegaan met het voorontwerp voor de tweede fase van De Hoorn.

De bouwaanvraag zou worden ingediend in het eerste kwartaal van 2016 en de bouwwerken zouden moeten starten in het najaar van 2016. Het is de ambitie om de bouw op te leveren eind 2018.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans