De Blauwe Schuit sluit deuren na 44 jaar

Kirsten Bosmans
12 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De Blauwe Schuit op de Vismarkt moet de deuren na 44 jaar noodgedwongen sluiten. De eigenaar wil het pand omvormen tot een gewoon woonhuis.

De Blauwe Schuit is een icoon in Leuven. De zaak opende de deuren op 10 mei 1975, wat een eeuwigheid is in de Leuvense horeca. Ze staat bekend om haar gezellige interieur, dat – zoals de naam doet vermoeden – doet denken aan een boot. Maar het is toch vooral het grote terras – vrij uniek voor Leuven centrum – dat in het oog springt. Veel mensen brengen in de zomer een bezoekje aan de schaduwrijke binnentuin om de stadsdrukte even te ontvluchten.

Maar daar komt nu een einde aan. Op 22 december sluit De Blauwe Schuit definitief de deuren. Geen vrije keuze van uitbater Sven Van Extergem. Integendeel, hij werd gedwongen om de boeken dicht te doen. Hij nam het café negen jaar geleden over, maar al na enkele maanden veranderde het pand van eigenaar. Die wil blijkbaar zelf in het gebouw komen wonen en de horecazaak omvormen tot een gezinswoning met schildersatelier en kantoorruimte.

De uitbaters procedeerden tegen de beslissing, maar zonder succes.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans