De Bakermat viert zilveren jubileum

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vzw De Bakermat mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. Die zilveren jubileum gaat niet onopgemerkt voorbij.

“35 jaar geleden was vzw De Bakermat het eerste kraamcentrum in Vlaanderen. Het leidde kraamverzorgenden op om pas bevallen mama’s én hun gezin bij te staan na de geboorte,” stelt oprichtster Anne Dedry fier. En 10 jaar later, in 1993, besliste vzw De Bakermat om te pionieren met vroedvrouwen in loondienst. Vroedvrouwen die ook medische zorg konden aanbieden en zo een volwaardige partner werden van de gynaecologen, kinderartsen en huisartsen. De eerste groepspraktijk van het land was geboren.

Tijdens deze 25 jaar verzorgden de vroedvrouwen 14.153 pasgeboren baby’s, met 56.000 huisbezoeken, goed voor 300.000 afgereisde kilometers. Anne Dedry is blij met deze cijfers: “We groeiden organisch van 2 naar 7 vroedvrouwen en daarmee is deze praktijk uitgegroeid tot een stevige eerstelijnsorganisatie.”

“Zwanger, pas bevallen en snel naar huis, vragen rond borstvoeding…. onze vroedvrouwen pionieren al 25 jaar en zijn de eerste groepspraktijk in Vlaanderen. Voor De Bakermat staan innovatie en het detecteren van maatschappelijke problemen voorop. Daarom is deze vroedvrouwenpraktijk ingebed in ons Expertisecentrum Kraamzorg. We willen ook wegen op het beleid en hebben aandacht voor kwetsbare gezinnen. Een voortrekker zijn in het promoten en begeleiden van borstvoeding, werken aan kwaliteitsvolle zorgpaden samen met de federale minister van Volksgezondheid, uitwisselingsprojecten in het buitenland en inspelen op nieuwe evoluties, … Al deze projecten en initiatieven zitten in het DNA van De Bakermat” aldus Dedry.

Om haar 25ste verjaardag te vieren, organiseert De Bakermat komende zaterdag (10 maart) een academische zitting in de Promotiezaal van de KU Leuven (Naamsestraat 22 in Leuven. Professor Petra De Sutter geeft er een lezing over ‘de maakbare baby’.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans