De nood om personeel een echte mobiliteitsoplossing aan te bieden is groot bij onze bedrijven. Dat bewijzen de Vlaamse openbare omroep VRT, Vlaanderens grootste waterbedrijf De Watergroep en internationale voedingsgroep Danone. Eén maand nadat de 750 werknemers van advieskantoor BDO de auto vaker op de oprit laten staan, kiezen er opnieuw drie bedrijven voor het mobiliteitsplatform Vaigo om hun personeel vlot te laten pendelen.
Tot 35% minder autoverplaatsingen bij VRT
De Vlaamse openbare omroep VRT wil zijn woon-werkverkeer verduurzamen en tot 35% minder autoverplaatsingen realiseren. De VRT zet daarom extra in op telewerk en trekt de kaart van alternatieve vervoersmogelijkheden. De meer dan 2.000 medewerkers maken met het mobiliteitsplatform Vaigo vanaf deze zomer zelf simulaties tussen de verschillende mobiliteitskeuzes in functie van hun dagelijkse agenda.
“Steeds minder collega’s kiezen voor een zwart-witoplossing voor hun mobiliteit. Ze willen kunnen variëren in functie van hun persoonlijke situatie of het seizoen en zoeken alternatieven om hun woon-werkverkeer flexibel en duurzaam te organiseren”, zegt Elien Raport, mobiliteitscoördinator bij de VRT.
Waaier aan mobiliteitsopties fiscaal en wettelijk correct verlonen
De Watergroep beloont al enkele jaren duurzaam woon-werkverkeer met de fiets. Maar het systeem sloot niet meer aan bij de vraag naar flexibele keuzemogelijkheden van de ruim 1.500 medewerkers. Eenzelfde dynamiek bij voedingsgroep Danone.
“Onze medewerkers verplaatsen zich dagelijks naar een van onze 34 sites in Vlaanderen. Hoe ze dat doen, mogen ze vanaf juni zelf kiezen. Ze hoeven geen schrik te hebben voor hun loon. Het mobiliteitsplatform Vaigo integreert naadloos met onze applicaties voor de loonberekening en houdt rekening met onze loonmotor, zodat alles fiscaal en wettelijk in orde is”, zegt Bregt Dehairs, verantwoordelijke HR-administratie bij De Watergroep.
Welzijn van de medewerkers en planeet gaan hand in hand
Eenzelfde dynamiek bij voedingsgroep Danone. Danone promoot sinds enkele jaren een mobiliteitsplan met flexibele vervoersmogelijkheden met twee doelstellingen: enerzijds het welzijn van de werknemers ondersteunen door de dagelijkse woon-werk reistijd terug te dringen én anderzijds de impact van woon-werk verplaatsingen op het klimaat verlagen. Dit past perfect in de ondernemingsvisie dat de gezondheid van de mens en de planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.