Dag van de Landbouw in Vlaams-Brabant

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’

De Dag van de Landbouw is al 35 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.
We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Dit jaar is het de 35ste editie.Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende bedrijven uit Oost-Brabant

Vosseputten 10, 3071 Erps-Kwerps – Welkom van 10 tot 18 uur
www.salensbvba.be

Josse en Jan Peeters • Hof Ten Bosch (Akkerbouw en fruitteelt)

Van aardappel tot chips
Hof ten Bosch, werd gebouwd in de 13de eeuw en is al sinds 1890 in handen van de familie Peeters. Op dit akkerbouwbedrijf worden aardappelen, tarwe, suikerbieten, maïs, peren en koolzaad geteeld. Op boerederij Hof ten Bosch in Huldenberg sloegen bedrijfsleiders Josse en Jan Peeters onlangs de handen in elkaar met Bayer om een aantal innoverende concepten uit te testen. Zo wordt er op de boerderij onder andere gebruik gemaakt van geavanceerde weerstations om beter te kunnen inschatten wanneer de ziektedruk in de gewassen toeneemt. Ze gebruiken ook de modernste gps-systemen op de tractoren om de behandeling van gewassen tot op 2 cm nauwkeurig te kunnen uitvoeren.

Wat valt er die dag te beleven?
De aardappelteelt staat hier centraal. Zo kom je meer te weten over het productieproces van aardappelen en hoe ze tot chips verwerkt worden. Je kan bij ons terecht voor rondleidingen in onze aardappelloods en informatie over precisielandbouw en de digitalisering (optische ogen, gps, bodemscan …) van onze sector. Je krijgt een demonstratie van een dronevlucht (weersafhankelijk) en de wijze waarop men de gegevens die de drone verzamelt inzet voor een duurzamere teelt van onze landbouwgewassen. Voor de kinderen is er een springkasteel en een rondrit met een tractortreintje door de perenplantage.

Plattelandsklassen
Plattelandsklassen vzw, de landbouweducatieve dienst van Landelijke Gilden, heeft op dit bedrijf een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste vijftig leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.

de Limburg Stirumlaan 66, 3040 Huldenberg – Welkom van 10 tot 18 uur

Walter Vanacker, Koen en Karin Vanacker-Devijver • Hof Ter Vaeren (Akkerbouw, melk- en vleesvee)

Van melk tot ijs en kaas
Walter en Koen Vanacker zijn de derde generatie op dit gemengde bedrijf met melkvee, vleesvee en 100 ha akkerbouwgrond. Het familiebedrijf ligt in een oase van landbouw en groen, tussen Brussel en Leuven. Ze produceren er ook heel wat hoeveproducten.
De melk wordt onder meer verwerkt tot roomijs, boter, yoghurt, kaas, karnemelk, chocomousse en chocopasta. Al deze producten kan je kopen in de hoevewinkel. Van ’s morgens tot ’s avonds is iedereen druk in de weer met het werk in de stallen, op het land of in de hoevewinkel met verbruikzaal. De koeien, zowel het melk- als het vleesvee, vragen permanente aandacht en het hele jaar door zijn er kalvingen. Er worden wintertarwe, wintergerst, aardappelen, spelt, suikerbieten en maïs geteeld. Deze didactische boerderij ontvangt ook geregeld groepen en schoolkinderen voor een rondleiding. Daarnaast is dit bedrijf een proefbedrijf voor het ministerie van Landbouw.

Wat valt er die dag te beleven?
Om 11 uur is er eucharistieviering. Vanaf 12 uur een barbecue. Er is doorlopend (muzikale) animatie voor groot en klein, zoals een competitie strobaal werpen. Je maakt hier ook kennis met het nieuwe Groene Kringgewest Midden-Brabant. Zij organiseren een tractorwijding, die om 13:30 uur vertrekt aan de boerderij.

Wolfshaegen 5, 3040 Huldenberg – Welkom van 11 tot 18 uur

Paul en An Vleminckx-Lefever • Chardonnay Meerdael (Wijnbouw – wijnstokken en wijnproductie)

Mousserende wijn van eigen bodem
De wijnen die men hier produceert zijn voor 100% gemaakt van Chardonnay, de edelste onder de witte druivensoorten. Een heldere, bleekgele kleur, met een rijke en overvloedige belletjesvorming, geeft hem een feestelijk uitzicht. Het vinificatieproces gebeurt volgens de ‘méthode traditionelle’ uit Frankrijk. De wijngaard wordt geplant, gesnoeid en verzorgd volgens hoogtechnologische normen. Tijdens de oogst worden de druiven onmiddellijk geperst door een computergestuurde membraanpers. Het gistingsproces gebeurt in enkele roestvrijstalen kuipen, waarvan de temperatuur gecontroleerd wordt.

Wat valt er die dag te beleven?
Je maakt op dit mooie domein kennis met de wijnbouw en wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast staan ook de Vlaams-Brabantse streekproducten in de kijker.
Je kan de Chardonnay Meerdael proeven en kopen. Er zijn rondleidingen, waarbij je meer te weten komt over het proces van planten en bottelen.

Monarkenweg 50, 3050 Oud-Heverlee – Welkom van 13 tot 18 uur
www.chardonnaymeerdael.be

Filip en Pips Luppens • Druivenserres en wijnkelders Soniën (Druiventeelt en wijnbouw)

Van druif tot sap en wijn
Filip en Pips Luppens zetten in 1978 de activiteiten van de coöperatieve vennootschap ISCA voort. Eerst werd een wijnkelder uitgegraven en later kwam er een winkel met ontvangstruimte. De oude druivenserres werden gerenoveerd. In 2000 kwam er een computergestuurde klimaatregeling en schakelden ze over naar de bioteelt. Sinds 2003 verkoopt dit bedrijf de ‘Soniëndruiven’ met het biogarantielabel. De omschakeling duurde 3 jaar. In 2008 kregen ze ook het Europese BOB-label, wat staat voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’.

Wat valt er die dag te beleven?
Het bezoek aan de druivenserre bestaat uit een rondleiding met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif.
Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Hier rijpt de wijn in tonnen met een inhoud van 6000 liter. Vooral de schuimwijnbereiding krijgt bijzondere aandacht. Je maakt onder meer kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, stoppen, flessenschudden, uitlogen, museleren, capsuleren en doseren.
Wijn degusteren en kopen kan natuurlijk ook! Er zijn biologische tafeldruiven, druivensap, wijn, schuimwijn en aperitiefwijnen te koop.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer