Dag van de Buren wordt recordeditie met 131 evenementen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vandaag, op de Dag van de Buren, organiseren opnieuw een heleboel Leuvenaars een gezellige avond met hun buren. Voor het negende jaar op rij ondersteunt de stad dit Europees initiatief en riep ze haar inwoners op om samen te komen. Het idee is simpel: buren nodigen elkaar uit, zetten een tafel en wat stoelen buiten en maken het gezellig.

Dat onze stad een sterke sociale samenhang kent, wordt vandaag weer duidelijk: vanavond zullen op maar liefst 131 plaatsen de Leuvenaars het samen met hun buren gezellig maken. Daarmee breekt Leuven vlot het record van 2017, toen er 104 buurtfeesten plaatsvonden. Van de burenavonden, verspreid over Leuven en de deelgemeenten, zijn er meer dan 40 locaties die voor de allereerste keer hun Dag van de Buren organiseren.

Opvallend is de ‘boom’ in Wilsele-Putkapel, waar de inschrijvingen al meer dan verdrievoudigd zijn. De stad voerde hier dit jaar extra communicatie. Zo hebben de gemeenschapswachten in Wilsele-Putkapel in elke bus een flyer gestoken en toerden de herashekken met Dag van de Buren-affiches langs de kerk en het zwembad.

Een extra stimulans om in te schrijven voor de Dag van de Buren was dit jaar ook de fotoreportage die de stad schenkt aan drie deelnemende buurten. Zij krijgen op 25 mei bezoek van een professionele fotograaf om hun avond vast te leggen op de gevoelige plaat. De beelden worden daarna verzameld op een grote banner, een onvergetelijke herinnering voor de buurt.

Met de professionele hulp van vzw Alvinnenberg

Zoals ieder jaar ondersteunt Leuven de deelnemende buurten met een startpakket met uitnodigingen, affiches, vlaggetjes, … Die pakketten hebben dit jaar wel een heel bijzondere toets. Ze werden samengesteld door de bewoners van vzw Alvinnenberg in Heverlee, een organisatie waar mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap een brede waaier aan aangepaste taken realiseren.

Net als iedereen koesteren zij dromen over ‘echt’ en zinvol werk. In het atelier van Alvinnenberg verrichten zij daarom taken voor allerlei opdrachtgevers: goodie bags vullen met materialen, flyers plooien, etiketten of postzegels plakken, stempelen, mappen plooien, sorteren … Zo bouwen ze aan hun professionele identiteit op maat en verlichten het werk voor hun partners. Ook voor deze Dag van de Buren kon de stad Leuven rekenen op hun snelle en zorgvuldige werk, om de Leuvenaars van 131 straten op weg te helpen met een leuk startpakket.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans