Daar is het toverwoord participatie weer

Kirsten Bosmans
6 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het Leuvense stadsbestuur gaat stevig investeren in de Vaartkom en zal daarbij de buurt – en breder nog – alle Leuvenaars betrekken. Participatie 2.0 weet u wel. Hoe? In de jury zal een groep Leuvenaars zetelen die mee mogen beslissen over het resultaat. Welke Leuvenaars? Dat wordt bepaald bij loting. Veel gekker moet het niet worden…

Flaneren langs de autoluwe oevers van de Vaart, met een gerust hart de kinderen laten ravotten op het nieuwe Victor Broosplein, tot rust komen in één van de drie parken of op weg naar huis nog even het water induiken in Leuven Bad. Ah, hoe idyllisch kan het leven toch zijn in voorbeeldstad Leuven… Het nieuwe stadsbestuur heeft duidelijk grote plannen met de Vaartkom en zolang het stadsbestuur niet vergeet dat er nog andere wijken zijn in de stad en in de deelgemeenten is daar niets mis mee. “We zijn ambitieus voor Leuven en beogen voor de Vaartkom een sfeer en dynamiek die je in steden als Kopenhagen, Barcelona of Bordeaux verwacht. We zijn daarom op zoek naar een ontwerp- en bouwteam dat van de hele site een voorbeeldproject maakt op vlak van innovatie, duurzaamheid en architecturale kwaliteit. Voor dit ambitieuze stadsontwikkelingsproject schrijft de stad nu een internationale opdracht uit”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a).

Een internationale opdracht… ook dat is ‘in’ bij kosmopolitisch georiënteerde stadsbesturen want de spreekwoordelijke eigen kerktoren is ondertussen iets wat definitief tot het verleden behoort. Leuvenaars moeten wereldburgers worden en de naam van de stad moet blinken tussen grotere broertjes zoals Barcelona en Kopenhagen. Qua woningprijzen is dat doel al bijna bereikt maar dit geheel terzijde. Blijft de vraag: gaat de Leuvenaar ook de beloofde inspraak krijgen in al die projecten met een blik op de wijde wereld? Wel, ook daar maakt het nieuwe bestuur werk van want bij de verdere ontwikkeling van de Vaartkom zal de buurt worden betrokken. Straffer nog, alle Leuvenaars worden betrokken. Meer concreet zal een vijftal geselecteerde teams een ontwerp uitwerken waarvoor de buurtbewoners ideeën kunnen leveren. Daarna krijgen 3 teams de kans om hun ontwerp verder uit te werken waarna een jury zal kiezen voor het definitieve ontwerp. Participatie 2.0 bestaat erin dat ook een groep Leuvenaars zal zetelen in de jury. Wie dan wel? Inwoners die per loting worden aangeduid. Veel gekker moet het niet worden… Het blijft maar de vraag in welke mate de mening van die Leuvenaars zal doorwegen op de uiteindelijke keuze. Net zo goed wordt hun oordeel doodleuk weggestemd. Of net zo goed kan een project zoals Leuven Bad aan hun reet roesten om welke reden dan ook. In dat geval is participatie 2.0 een slag in het water, zo u wil in het zwemwater van Leuven Bad. Ach, waar is de tijd dat politici deden waarvoor ze verkozen waren, met name beslissen in het algemeen belang nadat ze zich informeerden over de wil van de burger. Wellicht is die samen met de Tobbackocratie gestorven en die heeft het toch maar mooi 24 jaar lang uitgezongen zonder de politieke toverwoorden inspraak en participatie. Waarvoor oprechte dank, Louis.

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans