Cyrille Obermüller en Rika Taeymans slepen Leuvense Cultuurprijzen 2018 in de wacht

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Leuvens jazztalent Cyrille Obermüller ging donderdagavond met de Prijs voor Beloftevol Talent 2018 aan de haal. Circusmadame Rika Taeymans mocht de Prijs voor Culturele Verdienste 2018 ontvangen uit handen van schepen van cultuur Denise Vandevoort.

“Met de ‘Prijs voor Beloftevol Talent’ wil Leuven veelbelovend en fris talent uit de stad helpen de vlucht vooruit te nemen. De prijs is niet louter decorum, de laureaat krijgt extra speelkansen in de stad, samen met een geldsom van  3000 euro”, zeg Denise Vandevoort. “De jury, samengesteld uit experten uit verschillende culturele disciplines, liet haar oog vallen op jazzmuzikant Cyrille Obermüller.”

Cyrille Obermüller (24) groeide in no time uit tot een veelgevraagd bassist en speelde al op gerenommeerde jazzfestivals in binnen- en buitenland. Daarnaast vindt hij nog de tijd om de programmatie van ‘La Conserve’, het Leuvense Center for Jazz and Improvised music, te verzorgen. In maart kan je hem tijdens Leuven Jazz in maar liefst vier verschillende bands aan het werk zien.

Lifetime achievement

“De ‘Prijs voor Culturele Verdienste’ wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie, die de afgelopen jaren veel betekende voor het Leuvense culturele veld, een Lifetime Achievement Award zeg maar”, aldus Denise Vandevoort. “Stad Leuven zet hiermee een vaste waarde in de bloemen en onderstreept haar dankbaarheid voor de geleverde inspanningen.”

Begin december lanceerde Leuven een oproep om potentiële winnaars te nomineren. Er werden meer dan 600 stemmen uitgebracht. “Uit die selectie kwam de grande dame van de Leuvense circusscene Rika Taeymans naar voren als terechte winnaar. Haar niet aflatende energie, enthousiasme en innemende persoonlijkheid leverden haar zonder twijfel het gros van de stemmen op. Sinds 1993 is Rika Taeymans de drijvende kracht achter Cirkus in Beweging, de grootste circusschool in Vlaanderen en een van de grootsten in Europa. In alles wat Rika drijft, staat spelplezier en ontmoeten voorop. Ze slaagde er in om circus op te tillen tot een volwaardige cultuurdiscipline en Leuven op circusvlak internationaal op de kaart zetten.”

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters