Corona stuwt werkloosheidscijfers omhoog

7 April 2020 | 10u58 | Gepost door redactie
Corona stuwt werkloosheidscijfers omhoog
Eind maart telde Vlaams-Brabant 26.207 niet-werkende werkzoekenden. Dit zijn 192 of 0,7 procent werkzoekenden minder in vergelijking met maart 2019. In vergelijking met februari dit jaar zien we wel een stijging van 3,1 provincie voor de provincie. Normaal zien we een dalende trend in aantal werkzoekenden tussen februari en maart. Vorig jaar daalde het aantal nog met 2,6 procent tussen eind februari en eind maart.
Het bericht Corona stuwt werkloosheidscijfers omhoog verscheen eerst op Leuven Actueel.

In beide regio’s zien we hetzelfde. Nog een lichte daling qua werkzoekenden in vergelijking met eind maart vorig jaar, maar een stijging van 3,1 procent in vergelijking met vorige maand. Voor de regio Leuven gaat dit om 362 werkzoekenden.

In het maandrapport zien we dat  categorie ‘WZUA’ (werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag) in beide regio’s wel een stijging kent in vergelijking met eind maart 2019. In regio Leuven zijn er 199 of 2,6 procent meer WZUA. In deze categorie zien we in beide regio’s een stijging van meer dan 5 procent in vergelijking met vorige maand. In vergelijking met vorig jaar zien we geen stijgingen in de andere categorieën. In vergelijking met vorige maand zien we een stijging van 1,2 procent van de jongeren in BIT (beroepsinschakelingstijd) in regio Leuven.

“De huidige gezondheidscrisis zorgt voor een duidelijke trendbreuk in de jaarevolutie. Ten opzichte van vorig jaar zien we nog een daling, maar voor het eerst in jaren zien we een stijging tussen februari en maart. Het aantal werkzoekenden zal de komende maanden waarschijnlijk nog toenemen. Voorlopig vallen heel wat mensen op de tijdelijke werkloosheid en zien we ze nog niet in de werkzoekendencijfers van VDAB. Hoewel we het aantal vacatures ook zien terugvallen, zijn er toch heel wat vacatures die dringend moeten ingevuld worden. VDAB plukt bij de bemiddeling op deze vacatures de vruchten van de digitalisering die de voorbije jaren is ingezet! Positief is de stijgende interesse in de online opleidingen. Dit laat zien dat de mensen die nu onvrijwillig thuis zitten niet stilzitten en van de crisis gebruikmaken om zichzelf bij te scholen. Dit kunnen we enkel maar toejuichen”, aldus Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant.

#COVID19 vacatures

Om aan de dringende vraag uit de essentiële sectoren tegemoet te komen, werd een oproep gelanceerd naar werkgevers om hun vacatures aan te melden met de functietitel #COVID19. Zo weten kandidaten en bemiddelaars van VDAB onmiddellijk dat het om dringende jobs gaat in essentiële sectoren. VDAB geeft deze vacatures extra aandacht en gaat er meteen mee aan de slag.

Het bericht Corona stuwt werkloosheidscijfers omhoog verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over