Contiusorgel krijgt een plek in Sint-Michielskerk

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In de Leuvense Sint-Michielskerk op de Naamsestraat heeft aannemer PIT de werken opgestart voor de verbouwingen aan het doksaal en het portiek van de ingang van de kerk. De werken zullen begin mei zijn afgerond.

De stad Leuven en de Kerkfabriek maken deze verbouwingen financieel mogelijk, met het oog op de installatie van het langverwachte Contiusorgel. Het Contiusorgel krijgt als bijzonder waardevol muziekinstrument  een belangrijke rol toebedeeld in de ontwikkeling van de Sint-Michielskerk als Vredeskerk en als gastvrije onthaalruimte voor culturele activiteiten, concerten en Bachfestivals. Professor David Burn zal als titularis van het orgel in de Sint-Michielsparochie regelmatig artiestenmissen spelen in de zondagsvieringen om 11.15 uur (Nederlandstalig) en 12 uur (Spaanstalig) of in de gezamenlijke vieringen elke eerste zondag van de maand.

Dirk Vansina : “Samen met de bouw van het doksaal wordt ook een nieuwe inkomhal gebouwd. Het bestaande portiek verdwijnt en wordt vervangen door een nieuw dat een travee dieper reikt in de kerk. Links komt een infobalie voor de verdere toeristische ontsluiting van de kerk en die ook dient als ticketbalie bij concerten. Rechts wordt een opening gemaakt naar het parochiecentrum waar de concertgangers een sanitaire ruimte vinden.”

Aansluitend op deze werken, die begin mei moeten afgerond zijn, verhuist het Contiusorgel dat momenteel in de Predikherenkerk staat. Het Contiusorgel, waarvan de Contiusstichting de bouw (in het Nederlandse Zaandam) heeft begeleid en gefinancierd, zal zijn eerste noten kunnen laten horen eind 2018. Eind 2019 kan dan het eerste Bachfestival in de kerk plaatsvinden.

Dirk Vansina: “Deze werken passen volledig in het kerkenplan dat voor de Leuvense kerken werd opgesteld. De Sint-Michielskerk krijgt daarin, naast de functie voor de eredienst, ook een rol als concertkerk en als toeristisch monument.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans