COLUMN: Van Dagobert Duck tot president Trump

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

In Amerika kan er veel, om niet te zeggen bijna alles. Dat bleek nogmaals tijdens de campagnes van presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. Vuilbekkerij en schandalen in het kwadraat. Het resultaat? Een rake klap in de verwende snuit van het politieke establishment en een zegevierende clown.

Van inhoud was amper sprake maar dat heeft de kiezers er niet van weerhouden om naar de stembus te gaan. Integendeel, de Amerikanen schonken de zege onverwacht aan underdog Donald J. Trump. De clown die niet schatplichtig is aan het politieke establishment kwam uiteindelijk als een zalvende duivel uit een klein doosje en Hillary droop na de nederlaag af met in haar zog Madonna, Kate Perry en Bruce Springsteen. Politiek is geen festival, laat dat nu voor eens en voor altijd duidelijk zijn.

Toen Donald J. Trump omstreeks 9 uur onze tijd zijn overwinningsspeech gaf, duurde het geen twee minuten of de praatbarak Facebook stond in ons land en in de rest van Europa vol met boodschappen zoals daar zijn ‘waar zijn de schuilkelders’ en ‘oh nee, de wereld is om zeep’. Een deel van die boodschappen valt onder de noemer oprechte bezorgdheid, de rest eerder onder de noemer politieke correctheid. Het is nu eenmaal ‘not done’ om openlijk te zeggen dat Trump een kans verdient, al was het maar omdat de Amerikaanse democratie luid en duidelijk heeft gesproken. Of Dagobert Duck zijn grote woorden waar kan maken, is natuurlijk nog een ander paar mouwen maar zijn uitgestoken hand naar Rusland is alvast hoopgevend voor de wereldvrede.

De waarheid over deze verwerpelijke verkiezingsstrijd is dat de gewone Amerikaan het politieke establishment een slag in de snuit heeft verkocht. Trump won omdat de gewone man zijn buik vol heeft van de streken van de ‘gevestigde waarden’. En dat kan zomaar ook gebeuren in post-Brexit Europa waar –om één voorbeeld te geven- een honderdtal leden van het Europees Parlement zonder blozen naar Uruguay vliegt in business class. Prijskaartje? 517.000 euro! Dat ruikt naar duur toerisme terwijl de gewone man moet opdraaien voor talloze besparingen. Laat het onverwachte verkiezingsresultaat in Amerika een waarschuwing zijn voor het establishment op het oude continent, inclusief in België en in mindere mate zelfs in Leuven. Als de politici het signaal ‘luister nu toch eens naar ons” naast zich blijven neerleggen, zouden ze net als in Amerika wel eens kunnen eindigen met een flink rode bloedneus. En onze samenleving met een kater in het kwadraat en een clown of drie vier vijf…

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens