Column: ‘The Leuven Hundreds’: bron van onvrede

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Niet geheel onterecht weerklinkt er in de Leuvense straten kritiek op The Leuven Hundreds. Dat is een Engelstalig gratis mediaplatform van The Word Magazine dat honderd innovatieve Leuvenaars in de kijker zet. Gratis? Voor de lezer wel maar niet voor de stad Leuven want die moest zowaar enkele tienduizenden euro neertellen voor de zogenaamde staalkaart van ‘innovatief Leuven’.

Lijstjes…Altijd leuk, toch? Slechts twee problemen met onze geliefde lijstjes. Ten eerste moet je de waarde ervan aftoetsen aan de opsteller van het lijstje en ten tweede krijg je voor elke gelukkige die werd opgenomen in het lijstje minstens tien ongelukkigen omdat zij uit de boot vielen. Zo kregen we recentelijk The Leuven Hundreds van The Word Magazine door de maag gesplitst. The Word Magazine omschrijft zichzelf als het meest toonaangevend gratis Engelstalig mediaplatform. Ze selecteerden –volgens het persbericht van de stad Leuven toch- tien Leuvenaars uit tien domeinen die vandaag de dag het verschil maken in de stad. Of de geselecteerden effectief het verschil maken laten we nog in het midden maar bij deze wenst ondergetekende de zogenaamd honderd belangrijkste innovatieve Leuvenaars een welgemeende proficiat dat ze het tot The Leuven Hundreds hebben geschopt. En meteen excuseert ondergetekende zich in naam van de stad Leuven bij alle anderen die uit de boot vielen.

We schrijven wel degelijk in naam van de stad want The Leuven Hundreds werden geselecteerd door de verschillende diensten van de stad Leuven. Van een lijstje van om en bij de 250 Leuvenaars ging het naar de ultieme honderd…The Word Magazine had wellicht wel enkele namen op het oog maar het was de stad Leuven die het laatste woord kreeg in de keuze van de namen. Logisch ook want de stad Leuven betaalt The Word Magazine enkele tienduizenden euro voor het initiatief dat innovatief Leuven in binnen- en buitenland op de kaart moet zetten. Hoewel dat geen schandalig hoog bedrag is om een stad als Leuven te promoten en de doelstelling zowaar nobel is, duurde het niet lang of er stroomde kritiek door de Leuvense straten. Zo liet één Leuvenaar –die met grote ogen naar het wel en wee in de stad kijkt- het volgende optekenen. “The Leuven Hundred is een schande. Niet omdat net die honderd Leuvenaars werden gekozen maar wel omdat er duidelijk in de eigen vijver is gevist bij de selectie. Te verwerpen cinema!” Met belastinggeld, nota bene. De man heeft ondanks de straffe bewoordingen ergens een punt. Ondergetekende wil het Leuvense stadsbestuur dan ook de goede raad geven om voortaan weg te blijven van al te dure lijstjes die enkel onvrede veroorzaken bij Leuvenaars die dag na dag het beste van zichzelf geven voor hun stad. Oprechte dank overigens voor uw bloed, uw zweet en uw tranen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens