COLUMN: Stuur eens een postkaart op

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven Actueel gaat twee maanden op vakantie. De voltallige redactie wenst u dan ook een leuke vakantie toe met veel fijne momenten met familie én vrienden. Overigens, misschien is de vakantie wel het moment om net iets minder in uw smartphone te staren en net iets meer echt te leven.

“All the people do all day is stare into a phone. Too many friends, too many people that I’ll never meet and I’ll never be there for…” Voorgaande is een zin uit het nummer ‘Too Many Friends’ van Placebo. Zanger en componist Brian Molko heeft overschot van gelijk. Anno 2017 leven we ons leven al te vaak op de praatbarak Facebook en maken we onszelf wijs dat we goed bezig door het aantal likes van onze zogenaamde digitale vrienden nauwkeurig in het oog te houden. De realiteit is natuurlijk dat we 50 % van onze digitale vrienden straal voorbij zouden lopen op straat en dat we 40 % beschouwen als de leveranciers van ons eigen ‘feel good-verhaaltje’. Of met andere woorden: hun likes en comments zijn welkom, hun eventuele problemen horen we liever niet. De overige 10 procent bestaat dan uit goede kennissen en echte vrienden die we geregeld in het echt zouden moeten zien en horen.

Is dat problematisch? Verre van, zolang we maar beseffen dat Facebook gewoon een digitaal sociaal netwerk is en niets meer. Facebook is geen waardemeter of maatstaf om onszelf op de borst te kloppen en te zeggen ‘ik ben goed bezig’. In zekere zin is het zelfs Fakebook. We tonen ons op ons Paasbest en hopen vooral op veel positieve reacties. Wat die posts betreft lijkt het wel alsof Facebook dezelfde invloed als alcohol op sommigen heeft. Ze zijn dan open en bloot over quasi alles, lullen er bij momenten nog geen klein beetje naast en vinden alles leuk. Je zou Facebook in zekere zin ook kunnen zien als een soort gevangenis. Je verdoet je tijd met voor je uitstaren tot er eender wat gebeurt en op het eind van de dag ben je op een muur aan het schrijven van pure ellende. Kortom, -u had het al begrepen- ondergetekende is ondanks zijn lidmaatschap bij de praatbarak der praatbarakken geen fan van Facebook. En toch blijf ik lid…Merkwaardig beestje die Facebook, om van de mens nog maar te zwijgen.

In afwachting van de nakende scheiding tussen mezelf en Facebook heb ik alvast besloten om geen vakantiefoto’s te bekijken –laat staan te publiceren- op Facebook. In de plaats daarvan zal ik een postkaart of een brief sturen naar de mensen die er echt toe doen. Ik hoop oprecht al die mensen daar een plezier mee te doen. En als dat niet zo is dan zal ik het ongetwijfeld wel horen of lezen, via Facebook uiteraard. Of wat had u gedacht misschien…

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens