Column: Politiek van het grote gelijk

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Met het verkiezingsjaar voor de deur komen we in Leuven steeds meer terecht in de politiek van het grote gelijk. Het is logisch dat elke partij haar visie wil doordrukken maar minder logisch wordt het als partijen met tegengestelde visies dezelfde cijfers en/of beslissingen claimen als hun overwinning.

Politiek is een merkwaardige stiel. Cijfers en percentages blijken steeds vaker handige instrumenten om het eigen gelijk te bewijzen. Je kan dat politieke partijen niet kwalijk nemen, al blijft het jammer dat de politiek van het grote gelijk vaak leidt tot een politiek van verwarring. Een voorbeeld. Uit een onderzoek van de Vlaamse overheid blijkt dat de CO2-uitstoot tussen 2011 en 2015 in Leuven is gestegen met 5,2 %. Daarmee is Leuven op Bierbeek na de slechtste leerling van de klas in onze regio. De cijfers ontlokten bij kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA) de opmerking dat objectieve cijfers nu bewijzen dat de aanpak van tegenstrever Mohamed Ridouani (sp.a) niet werkt. “Minder praten, meer doen”, klonk het. Genoteerd: overwinning. Mohamed Ridouani (sp.a) betwist de cijfers. De stad Leuven pioniert –samen met Mechelen- volgens de kandidaat-burgemeester van sp.a immers als enige in Europa met een meer accurate monitoringtool voor de meting van de CO2-uitstoot. Uit die cijfers blijkt dat de CO2-uitstoot in Leuven sinds 2010 is gedaald met 10 %. “Onze stadsbrede aanpak loont”, klinkt het. Genoteerd: overwinning.

Nog een voorbeeld? De gouverneur van Vlaams-Brabant verwerpt de klacht van oppositieleden Renate Hufkens (N-VA) en Sabine Bovend’aerde (Open Vld) inzake de overname van OHL. “Maar gouverneur De Witte laat in zijn brief wel weten dat het aanbevolen is om het reglement aan te passen om toekomstige discussies te voorkomen”, aldus Sabine Bovend’aerde. Genoteerd: overwinning. Niet veel later claimden ook schepen Erik Vanderheiden (CD&V) en burgemeester Tobback (sp.a) de zege want de klacht werd verworpen. Genoteerd: overwinning.

Conclusie? Politiek is anno 2017 een stiel van vele overwinnaars. De kiezer is in dat verhaal de verliezer van dienst want de politiek van het grote gelijk leidt vooral tot een kiezer in grote verwarring. Is er nu meer of minder CO2-uitstoot in Leuven? Ondergetekende moet u het antwoord schuldig blijven, helaas. Wat ik u wel kan vertellen, is dat de verkiezingsuitslag in oktober 2018 een objectief cijfer zal zijn. De kandidaat met de meeste stemmen achter zijn naam is de enige echte winnaar. Het doet me denken aan de woorden van een legendarisch Formule 1-piloot: “Being second is to be the first of the ones who lose.” In de beleving van de betreurde Ayrton Senna was dat zonder twijfel het geval maar in de politiek van het grote gelijk ben ik daar nog lang niet zo zeker van.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens