Column: Moeten er nog vrouwen zijn?

Bart Mertens
1 jaar geleden
door Bart Mertens

Mannen, maak plaats voor meer vrouwen! We herhalen bij deze de oproep van de progressieve vrouwenbeweging vzw zij-kant die ervoor pleit dat er ook in de schepencolleges een zogenaamd ritssysteem wordt ingevoerd. Ondergetekende is meer voorstander van het adagium ‘dat de beste mag winnen’ maar meer vrouwen in de politiek zijn uiteraard zeer welkom.

Moeten er nog vrouwen zijn? Het antwoord is zonder enige twijfel: ja en liefst veel. Dat is zo in het dagdagelijkse leven en moet ook zo zijn in de politieke organen die toch een weerspiegeling van de maatschappij zouden moeten zijn. De realiteit vertelt helaas niet zelden een ander verhaal. Hoewel vrouwen al tot in den treure hebben bewezen dat ze zeer degelijk en doordacht beleid kunnen afleveren, gaan de topfuncties in de (lokale) politiek toch nog vaak naar mannen. Misschien wel te vaak. Ook in de gemeentepolitiek grijpen vrouwen vaak naast de ‘kopposities’. De verkiezingslijsten van de partijen bewijzen dat eens te meer. Met Line De Witte als kandidaat-burgemeester is PVDA de enige Leuvense partij die kiest voor een vrouw op nummer één. Alle andere partijen, conservatief én progressief, kiezen voor een man als kandidaat-burgemeester. Dat is geen oordeel, het is een vaststelling. Jammer, ook dat is het want de kans dat de sjerp met de driekleur naar een vrouw gaat na de verkiezingen van 14 oktober is quasi nihil.

Je zou kunnen besluiten dat Leuven niet zo heel goed bezig is als het gaat over ‘girl power’ in de politiek maar uiteindelijk valt het allemaal nog mee. Na het aangekondigde afscheid van Renate Hufkens (N-VA), Sabine Bovend’aerde (Open Vld) en Hilde Van Wichelen (Groen) leek Leuven een stevige dosis vrouwelijk politiek talent te verliezen maar gelukkig zijn er ook enkele nieuwkomers. Zo vervoegt de gedreven onderneemster Katrien Houtmeyers de rangen van N-VA op plaats twee. Styliste Lien Degol is dan weer het witte konijn van Open Vld. Er zijn uiteraard ook enkele jonge en ondertussen gevestigde waarden van de spreekwoordelijke partij. Lies Corneillie (Groen) en Bieke Verlinden (sp.a) horen zeker in dat rijtje thuis. En met Line De Witte heeft PVDA een innemende en getalenteerde politica in huis. Kortom, de Leuvense politiek heeft wel wat ‘girl power’ in de aanbieding. Doe er uw voordeel mee, beste kiezer.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens