Column: MindGate of WindGate?

Bart Mertens
1 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven profileert zich steeds vaker als het epicentrum van innovatieve creativiteit. Leuven MindGate moet de evolutie van braaf provinciestadje naar het ‘Silicon Valley aan de Dijle’ definitief op koerssnelheid brengen. ‘Believers’ omschrijven MindGate als een godsgeschenk, ‘non believers’ houden het eerder op WindGate.

In den beginne was er niets en toen kwam Leuven MindGate. Zo wordt het verhaaltje al eens verkocht maar uiteraard is Leuven al vele eeuwen een kenniscentrum. Nieuw is dat Leuven MindGate tientallen bollebozen met elkaar heeft verbonden om Leuven internationaal op de kaart te zetten. Tot daar de theorie maar wat met de praktijk? Eerste vaststelling: er wordt niet gekeken op een internationale missie meer of minder. Van Londen tot India…grenzeloze ambitie heet dat dan. Wat levert het concreet op? Ondergetekende moet u het antwoord helaas schuldig blijven want dergelijke missies zijn niet zelden gehuld in een waas. Slechts zelden slaagt men erin om het pasgeboren kind met naam en toenaam –laat staan in cijfers- te noemen. Het is een beetje zoals de wind die door je vingers raast…je voelt wel iets maar je ziet het niet.

Het grote probleem van MindGate is dat de gewone Leuvenaar geen idee heeft waarover het gaat en helaas zal splinternieuw festival ‘and&’ van 2 tot 5 mei daar niet veel verandering in brengen. Hoewel het thema –de toekomst van het stadsleven- iedereen beroert, kost een combiticket –exclusieve sessies en events niet inbegrepen- welgeteld 250 euro. Ter vergelijking: een combiticket op Rock Werchter kost 238 euro, inclusief trein- en busticket. Er is ook een financieel toegankelijk combiticket van 60 euro maar dat is kort samengevat een soort hoogtechnologische versie van brood en spelen. Gemiste kans, zoveel is zeker.

Rik Daems (Open Vld) liet zopas overigens optekenen dat de investeringen volledig scheefgetrokken zijn in Leuven met festival ‘and&’ als voorbeeld. “Zopas keurden we nog 500.000 euro goed voor de promotie van festival ‘and&’ van Leuven MindGate. Ter vergelijking: de stad investeert jaarlijks uit eigen zak 200.000 euro in Liefst Leuven en de rest betaalt de handel zelf via de promotaks.” Schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) was kop van jut maar hij moet het tenslotte ook maar zien te rooien met een beperkt budget voor lokale handel. Lorin Parys (N-VA) verwijst dan weer naar insiders die MindGate al eens durven omschrijven als WindGate. “Wat heeft de gewone Leuvenaar hieraan? Ik kan me vergissen maar een festival organiseren dat een half miljoen euro krijgt van het stadsbestuur en dat 250 euro kost om volledig bij te wonen, is niet het juiste antwoord. Het moet duidelijk worden hoeveel geld er naar Leuven MindGate is gevloeid en welk resultaat daarmee geboekt is!”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens