Column: Mag het net iets meer zijn?

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

De eerste editie van het nieuwe festival and& in Leuven lokte volgens de organisatoren zo’n 18.000 bezoekers waarvan 7.000 betalende bezoekers. Feit is dat and& de stad Leuven wel degelijk op de hoogtechnologische kaart heeft gezet maar tegen welke prijs?

Zowel Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate, en Pieter Goiris, intendant van and&, blikken terug op een meer dan geslaagde eerste editie van festival and&. “Elk nieuw initiatief verdient bijsturing maar in het algemeen zijn we heel tevreden”, aldus Pieter Goiris. Succes vertaalt zich doorgaans in bezoekerscijfers en die zijn volgens Johan Merlevede boven alle verwachtingen. “We klokken af op 18.560 bezoekers en dat is dubbel zoveel als vooropgesteld”, klinkt het. Criticasters -die eerder al lieten optekenen dat een subsidie van een half miljoen euro wel erg veel is voor een vierdaags evenement- durven die bezoekerscijfers in twijfel trekken. “Ze hebben wellicht de bezoekers van de koopzondag meegeteld”, klinkt het dan.

Ondergetekende spreekt zich niet uit over de juistheid van de meegedeelde cijfers. Het kan best zijn dat er 7.000 betalende bezoekers kwamen opdagen en dat een kleine 12.000 mensen de gratis activiteiten hebben bezocht. Feit is ook dat and& Leuven op de kaart heeft gezet als epicentrum van de hoogtechnologische wonderen. Eén van die wonderen maakte overigens niet bijzonder veel indruk: de zelfrijdende auto. Die maakte een ritje van de Grote Markt naar het Ladeuzeplein, nota bene tussen nadarhekken want het ding is niet betrouwbaar. Ondergetekende dacht het volgende: verstoor het busverkeer dan niet en laat het autootje een rondje of twee draaien rond de Totem van Fabre. Die kever staat overigens symbool voor het geheugen van de natuur, of zoals Fabre het zelf verwoordde: een soort oudste computer ter wereld.

Dat gezegd zijnde blijft het maar de vraag of de gewone Leuvenaar volledig mee is in het verhaal van and&. Misschien wil de Leuvenaar gewoon een beetje genieten op pakweg Bondgenieten. Bezoekerscijfer? Geen idee maar het was over de koppen lopen vorige week woensdag. Ter info: de handel krijgt amper 300.000 euro per jaar van de stad voor alle evenementen samen. Conclusie: festival and& is zeker niet onzinnig maar moet dat de stad Leuven een half miljoen euro kosten? Als het antwoord ja is dan moet de gewone Leuvenaar net iets meer krijgen voor zijn belastinggeld. Haal de gebroeders Coppens bijvoorbeeld naar Leuven om samen met de jonge Leuvenaars wetenschappelijke experimenten te doen op pakweg de Grote Markt. Of stuur de Leuvenaars met een luchtballon de hoogte in om de vergroening van de stad eens vanuit de lucht te bekijken. Voor een subsidie van een half miljoen euro mag het net iets meer zijn dan een high tech-expo, een high-tech parcours en een Kinderuniversiteit die al jaren bestaat.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens