Column: Kroniek van een aangekondigde dood

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

De nieuwe coalitie dumpt de Bruulparking in de vuilnisbak. Allesbehalve een verrassing want het stond in de sterren geschreven dat Groen de achterban niet kon teleurstellen na vele jaren van protest, al doet de partij toch een merkwaardige toegeving. De stad lanceert zowaar een studie naar een mogelijk alternatief in de benedenstad…

Zie ze daar liggen in de eerste de beste vuilnisbak in een verloren hoek van het ‘schoon verdiep’, spartelend van de laatste stuiptrekkingen, politiek uitgemolken tot op het bot. We hebben het –uiteraard- over de plannen voor de Bruulparking. Dat dossier domineerde twee verkiezingscampagnes. Een terugblik in de politieke geschiedenis leert ons dat CD&V en Open Vld een rechte pijl hebben geschoten. Ze waren en bleven voorstander. Ook Groen ging recht door zee: David Dessers zag de parking liever begraven dan gegraven worden. Bij N-VA werd een eerder bochtig parcours afgelegd. Eerst tegen, dan weer voor en vervolgens opnieuw tegen, tenzij de podiumkunstenzaal alsnog gerealiseerd zou worden op de Hertogensite. sp.a tot slot paste een handig trucje toe . Ondanks het feit dat de partij het project met CD&V goedkeurde, liet Mohamed Ridouani (sp.a) optekenen dat de locatie –park De Bruul dus- nog kon wijzigen. Een handigheidje om de deur van het toekomstig college open te zetten voor Groen. Die partij kon het onmogelijk maken tegenover de achterban om toe te treden tot een college dat de Bruulparking effectief zou realiseren.

Op zondag 14 oktober klaarde de donkere hemel boven park De Bruul al snel op want met nieuwkomer Groen stond het in de sterren geschreven dat de parking een vroegtijdige dood zou sterven. Alzo geschiedde. Parking De Bruul wordt geschrapt en het nieuwe stadsbestuur lanceert een studie “naar één of meerdere alternatieve locaties”. Die studie moet tegen de zomer van 2019 duidelijkheid brengen in het dossier. Feit is dat al het geïnvesteerde geld ter voorbereiding van ‘project Bruulparking’ mee met de plannen in de vuilnisbak ligt. Voor CD&V is de eerste nederlaag in de nieuwe coalitie bij deze een feit. Carl Devlies beleefde een Goliat-moment en David Dessers…die was David. Ondertussen kan Groen aan de achterban verklaren dat ze park De Bruul hebben gered en komt sp.a relatief ongeschonden uit de strijd. Toekomstig burgemeester Ridouani sluit een ondergrondse parking immers niet uit. Blijft de vraag: welke locatie? De Hertogensite zou een optie kunnen zijn, zeker nu de podiumkunstenzaal daar met zekerheid zal worden gebouwd. Stel u even voor dat er alsnog wordt beslist om geen grote ondergrondse parking te bouwen in de benedenstad. Met voorstellingen voor een kleine duizend toeschouwers in de nieuwe zaal gaat dat nogal een show van zoekverkeer worden in de buurt. Er gaat volk naar komen kijken, voornamelijk protesterende buurtbewoners. “The proof of the pudding is in the eating”, liet Rik Daems (Open Vld) zopas nog weten. Als er uiteindelijk geen waardig alternatief komt voor de Bruulparking dan zal er weinig pudding –laat staan een dagschotel- worden gegeten in Leuven door de bezoekers van de podiumkunstenzaal. In dat geval zullen ze zich haasten naar hun foutgeparkeerde wagen en zal meneer tegen mevrouw zeggen: “Lieve schat, ze spelen De Notenkraker in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Zin om te gaan? Je kan daar onder de zaal parkeren.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens