Column: Kroniek van aangekondigd protest

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Ligt er een klein bommetje onder Shop&Go-parkeren in Leuven? Dat is de vraag van één miljoen want er is een ministerieel besluit van 11 oktober 1976 opgedoken dat stokken in de wielen steekt van de verlening van de gratis parkeertijd van een half uur naar 45 minuten. Het stadsbestuur wil echter van geen wijken weten en dat is volgens kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA) niet de meest verstandige zet.

Wat had 11 oktober 1976 in petto voor de mensheid? Net zoals elke dag enkele historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de arrestatie van Jiang Qing, de weduwe van Mao Zedong. Zij werd ervan beschuldigd dat ze samen met de ‘Gang of Four’ een coup wou plegen in China. In eigen land hadden de mensen net een verkiezingszondag achter de rug op die bewuste 11e oktober die ondertussen al 41 jaar achter ons ligt. Het Laatste Nieuws kopte in grote letters ‘Regeringspartijen weerstaan aan uitdaging van oppositie’ en niet veel verder enkele kleine artikeltjes met als titel ‘Van de ezel op de geit’ en ‘Goed voor de handel’. Over het ministerieel besluit -dat het gebruik van de blauwe parkeerkaart verplicht indien de gratis parkeerduur langer is dan 30 minuten- werd terecht met geen woord gerept op de voorpagina. Het verhaal van de ezel en de geit wil ik u evenwel niet onthouden. In het kader van de verkiezingen stond er in de Langestraat in Rillaar een blauwgeschilderde geit te grazen en in Zichem stapte een kandidaat van de Volksunie op naast een ezel. Een toeschouwer zou de man het volgende hebben toegeroepen: “Voor welke ezel moeten we nu kiezen?”

Sommige uitspraken –en helaas ook sommige ministeriële besluiten- blijven verbazingwekkend lang actueel want met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in het vooruitzicht wordt er ook in Leuven meer dan geregeld een politiek robbertje gevochten. Zo stond het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 centraal in de politieke boksring. Dat besluit legt volgens kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA) een bommetje onder het Shop&Go-parkeren omdat de verlenging tot 45 minuten gratis parkeren het gebruik van de blauwe schijf vereist. “Het risico dat Shop&Go eerder Flop&Go wordt bestaat want overtreders zouden wel eens gelijk kunnen krijgen als ze hun retributie aanvechten”, klinkt het. Schepenen Carl Devlies en Erik Vanderheiden, beiden CD&V, blijven echter koppig trouw aan de controle via de parkeersensoren en vegen het MB van de tafel, ondanks het advies van de afdeling Mobiliteit om de gratis parkeerduur op 30 minuten te houden om conform de regelgeving te handelen. Het is slechts wachten op de eerste overtreder die een retributie aanvecht…De kans dat er tegen dan een modernisering van wegcode –waar Devlies op aandringt- in een ministerieel besluit is gegoten, lijkt bijzonder klein. De kans dat de Leuvense handel de verliezer van dienst wordt op korte termijn is dan weer redelijk groot. In afwachting van de kroniek van het aangekondigde protest houdt ondergetekende alvast beide ogen wagenwijd open om een geelgeschilderde geit of een oranje ezel te spotten in de wonderbaarlijke wereld der politiek.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens