COLUMN: Klimaatneutraal? Een weg met vele doornen!

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Sinds de invoering van het circulatieplan is de luchtkwaliteit in Leuven gevoelig verbeterd. Dat blijkt uit metingen van Straten Vol Leuven en Leuven 2030. Goed nieuws maar dat neemt niet weg dat de weg naar klimaatneutraliteit eerder bezaaid is met doornen dan met rozen. De cruciale vraag is of we wel echt bereid zijn om onze spreekwoordelijke voetafdruk te pijnigen.

Leuven 2030 en Straten Vol Leuven maakten zopas bekend dat de Leuvenaars in het centrum gezondere lucht inademen sinds de invoering van het circulatieplan. Dat blijkt uit metingen op een vast traject van 14 kilometer in de binnenstad. Mooi resultaat maar hoe zit het met de luchtkwaliteit buiten dat vast traject? Dat is een groot vraagteken waarop de oppositie, met N-VA op kop, graag een antwoord zou kennen. Ook Leuven 2030 en Straten Vol Leuven scharen zich trouwens achter bijkomende metingen. Hand in hand op weg naar een klimaatneutraal land…het leven kan toch mooi zijn.

Je zou dan kunnen concluderen dat we goed bezig maar is dat wel zo? Er is zeker en vast vooruitgang maar die is onvoldoende om tegen 2020, 2030 of zelfs 2040 klimaatneutraliteit te bereiken. Dat geeft gedeputeerde Tie Roefs (Groen) volmondig toe. “Een nul-uitstoot tegen 2040 gaan we niet halen ondanks alle goede initiatieven van de lokale overheden en de burgers”, zegt Tie Riefs daarover. “We zien de noodzaak nog niet genoeg om de wagen te laten staan. Ik ben zelf voorstander van rekeningrijden.”

Het is moedig van Tie Roefs om toe te geven dat de nul-uitstoot met de huidige maatregelen een utopie is tegen 2040. Weervrouw Jill Peeters liet onlangs nog optekenen dat we er niet gaan komen met zonnepanelen en elektrisch vervoer. Ze merkte ook op dat we heel ons economisch systeem moeten herdenken. Net in dat laatste zit een grote pijnlijke doorn op de lange weg naar klimaatneutraliteit. Zijn we echt bereid om ons luilekker luxeleventje op te geven? Ondergetekende vreest ervoor. Afval sorteren, de woning isoleren, LED-lampen, zonnepaneeltjes links, zonnepaneeltjes rechts,…We doen het met allemaal met overtuiging maar onze tweede wagen dumpen en het vliegtuig naar Mallorca inruilen voor een treinreis richting Spanje? Nee, daar is onze vrije tijd veel te kostbaar voor. We zijn te verslaafd aan onze consumptie om onze keuzemogelijkheden bewust te beperken. Moeten er bijvoorbeeld 15 verschillende soorten vlees in de rekken liggen? Verre van. Met 1 of 2 zouden we ook wel overleven maar dan komen we in conflict met ons concept van genieten. En zolang we niet bereid zijn om ons concept van ‘decadent genieten’ in te ruilen voor ‘eenvoudig genieten’ zal er van klimaatneutraliteit weinig sprake zijn. Bij deze is ook dat eens gezegd en geschreven.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens