Column: Het politieke ei van de paashaas

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Nu de paasvakantie achter ons ligt en de lente de bloemen kleurrijk doch in stilte laat spreken, blijft het maar de vraag wat ons nog te wachten staat dit jaar. Eén ding is zeker: vanaf nu zullen politici van alle kleuren u om de oren slaan met al dan niet uitvoerbare plannen voor het Leuven van morgen.

De vrolijk rondhuppelende paashaas met zijn mandje vol gekleurde eieren heeft ons onlangs de lente gebracht. Zoemende hommels, fladderende vlinders, bloemen die kleurrijk doch in stilte spreken…geen beter seizoen om met volle teugen te genieten. Laat u vooral niet tegenhouden om te blijven genieten van de lente maar wees er u ook bewust van dat de Leuvense politici vanaf nu vrolijk rond zullen huppelen met hun mandje vol ideeën voor het Leuven van morgen. Er komen immers verkiezingen aan en de zenuwen van onze politici staan behoorlijk gespannen. Wordt het een voortzetting van het huwelijk tussen sp.a en CD&V of toch een nieuw politiek recept? Geen mens weet het en geen mens kan het inschatten want het monument Louis Tobback (sp.a) gaat met pensioen. Welverdiend, dat zeker, want Tobback drukte 24 jaar lang zijn stempel op Leuven.

In het era van Louis waren verkiezingen nog eenvoudig. Louis deed mee en won met een lengte voorsprong. Vergelijk het met de Ronde van Frankrijk ten tijde van grootheden zoals Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Nog voor de start was de koers gereden…Anno 2018 liggen de politieke kaarten wel even anders. De politieke paashaas heeft immers een burgemeesterssjerp achtergelaten. PVDA en Vlaams Belang maken geen kans op die sjerp. Rik Daems (Open Vld) mag dan weer enkel dromen van een schepenmandaat. Voor Mohamed Ridouani (sp.a), Carl Devlies (CD&V), Lorin Parys (N-VA) en zelfs David Dessers (Groen) is de ambitie om ‘burgervader’ te worden wel realistisch. Het zou zomaar kunnen dat Devlies (CD&V) sp.a inruilt voor een coalitie met N-VA, eventueel aangevuld met Open Vld. Net zo goed dumpt Ridouani (sp.a) trouwe partner CD&V voor een nieuw politiek huwelijk met Groen, eventueel aangevuld met Open Vld. Ook mogelijk: de huidige coalitie, wellicht aangevuld met Groen. Werkelijk alles is mogelijk op één ding na: sp.a en N-VA gaan niet samen naar de spreekwoordelijke kermis. Daardoor ligt CD&V in het midden van het bed. In die zin voorspelt ondergetekende dat Carl Devlies de opvolger wordt van Louis Tobback. Wie Devlies de sjerp aanbiedt, kan mee in het bootje. In afwachting daarvan zal u –de enige rechtvaardige rechter in verkiezingen- om de oren geslagen worden met al dan niet uitvoerbare ideeën, halve waardheden, flagrante ontkenningen en meer van dat fraais. Kortom, er gaan nog politieke oorlogjes uitgevochten worden de komende maanden. Laten we elkaar daarom in goede paastraditie bij deze de vrede wensen. We gaan het nodig hebben, in de Leuvense politiek maar ook ver daarbuiten. Wat dat laatste betreft hoop ik me schromelijk te vergissen.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens